• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Je verzamelkamer inrichten – Zo komt jouw collectie het best uit de verf!

7 september 2021 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Je verzamelkamer inrichten – Zo komt jouw collectie het best uit de verf! Tips voor opruimen en opbergen

In bijna iedereen schuilt wel een verzamelaar. Van postzegels tot (model)auto’s, van barbiepoppen tot schoenen, het kan eigenlijk van alles zijn wat mensen verzamelen. Wat hen allen verbindt is passie voor hun collectie. Die mag dan ook een prominente plaats krijgen! Om dat goed voor elkaar te krijgen geven wij enkele tips waarmee het zeker gaat lukken!

Tip 1: Bepaal hoe je je verzameling tentoon wil stellen

Het begint allemaal met hoe je de indeling het liefst hebt. Wil je het een speciale kamer voor je hele collectie, of verspreid je hem liever in delen door je huis? Of heb je misschien wel meerdere verzamelingen die je tegelijkertijd wil laten zien?

Afhankelijk van jouw situatie kies jij voor de beste optie. Als je één grote collectie hebt, ligt het wellicht voor de hand om er een aparte ruimte voor in te richten. Als je meerdere verzamelingen hebt, lijkt spreiding beter te zijn. Maar het is natuurlijk helemaal aan jou! Misschien vullen de verzamelingen elkaar wel mooi aan, of wil je jouw grote collectie als een soort verhaal- of tijdlijn door je woning laten lopen.

Tip 2: Gebruik de juiste meubels voor je collectie

Gebruik de juiste meubels voor je collectieDe vitrinekast is natuurlijk hét klassieke voorbeeld om je collectie in uit te stallen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor je jouw unieke collectie altijd wel kwijt kan. Je waardevolle collectie staat in vitrine/kast ook wel zo veilig! Omdat vitrines vaak voor een groot deel uit glas bestaan, komt jouw verzameling helemaal tot z’n recht.

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de gang. Denk bijvoorbeeld aan het timmeren van een mooie
opstelplaats voor je oldtimers. Ook zonder twee rechterhanden moet dit een haalbaar streven zijn. Toch?

Sommige spullen hebben eigenlijk helemaal geen meubels nodig. Soms is een ophanghaak voldoende!

Vergeet vooral ook je bestaande meubilair niet. Zijn jouw gangkast en dressoir netjes aan kant? Dan kan je daar ook leuke spullen kwijt! Zo niet, dan zijn sommige tierelantijntjes misschien wel aan vervanging toe. Of er staan spullen die je eigenlijk zou willen vervangen door je verzameling, maar waar je nog geen nieuwe locatie voor hebt. Daar is het dan nu de tijd voor!

Tip 3: Gebruik de juiste verlichting

Om je collectie goed uit de verf te laten komen, doet de juiste verlichting wonderen. Vitrinekasten zijn vaak al voorzien van enkele spotjes. Best handig, maar soms wil je meer. Een slimme oplossing om makkelijk extra licht te maken, is bijvoorbeeld het gebruik van je kerstverlichting. Denk daarbij vooral aan lange lichtsnoeren met wit licht. Werkt ideaal!

Om extra focus op jouw mooie spullen krijgen, kan je het beste spotjes gebruiken. Deze kan je ophangen, maar er zijn ook staande varianten. Heb jij nog een ongebruikt bureaulampje staan? Werkt ook prima.

Tip 4: Gebruik slimme opbergtrucjes voor je verzameling

Gebruik slimme opbergtrucjes voor je verzamelingOm genoeg ruimte te creëren, moet je slim omgaan je de ruimte die je al hebt. Denk bijvoorbeeld weer even aan de postzegelverzameling. Stel dat je deze uit wil stallen in lijsten. Dan komen je lijsten met postzegels tegen het glas aan. Ongebruikte vellen kan je achter de gebruikte vellen in de lijst stoppen. Zo hoef je geen extra ruimte vrij te maken voor de overgebleven vellen én houd je jouw waardevolle verzameling bijeen!

Er zijn ook genoeg handige opbergsystemen te koop, waarmee je jouw verzameling slim opbergt. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n opbergsysteem voor munten. Zo kan je makkelijk switchen tussen verschillende delen van jouw unieke collectie.

Tip 5: Creëer de ruimte voor je spullen

Om al dit moois te realiseren heb je natuurlijk wel de ruimte nodig! Dat gaan we slim aanpakken. Wist je dat wij 80% van onze spullen maar 20% van de tijd gebruiken? Zonde van de ruimte die je graag voor je collectie vrij zou houden!Geniet van het resultaat

Maak gebruik van slimme externe opbergruimte voor de spullen die je niet vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld in de zomer aan extra ruimte voor je winterbanden, wintersportmateriaal en winterkleding. Door deze spullen uit huis te halen creëer je de ruimte die je graag wil hebben voor je mooie collectie!

Tip 6: Geniet van het resultaat

Nu jouw verzameling mooi uitgestald staat, floreert hij. Jouw mooie spullen zullen aan niemands oog meer ontsnappen. Geen stoffige plek meer op zolder, maar vol in het zicht. Geniet ervan!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder