• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Nieuwbouw of bestaande bouw – hier moet je op letten bij het kopen van een huis

18 oktober 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Nieuwbouw of bestaande bouw – hier moet je op letten bij het kopen van een huis Verhuistips

Wanneer je een huis gaat kopen, kom je al snel voor een ingrijpende keuze te staan. Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Aan de ene kant is een geheel nieuw huis ‘fris’ en je kunt het vaak van tevoren al aanpassen naar jouw smaak zodat het in één keer goed is. Bestaande bouw aan de andere kant kan een mooie historie hebben en heeft ‘karakter’. Wij helpen je met enkele tips zodat je een goede keuze kan maken tussen bestaande bouw en nieuwbouw!

De inrichting van een (nieuwbouw)huis

Keuze tegels nieuwbouwBij een nieuwbouwhuis heb je met een beetje mazzel best veel invloed over de inrichting. Voordat de bouw begint, kan je vaak kiezen uit een aantal opties voor bijvoorbeeld de plaatsing van de keuken en enkele bijbehorende apparaten. Ook kan je zelf precies uitzoeken welke tegels je bijvoorbeeld wil laten plaatsen aan de wand van je keuken. Wil je een egale kleur of juist een leuk patroon? Er is keuze genoeg! Laat je inspireren op het internet of ga langs bij een speciaalzaak voor mooie voorbeelden.

Het nadeel van de inrichting van een nieuwbouwhuis is wel dat je een keuze over de indeling moet maken op basis van een plattegrond en het dus niet in het huis zelf kunt zien. Dit kan de keuze lastiger maken dan wanneer je het in een bestaand huis kunt visualiseren.

Tegenwoordig bestaan er wel steeds meer mogelijkheden met 3D-plattegronden en Virtual Reality-technologie waardoor de inschatting beter te maken is.

De sfeer in en rondom je nieuwe of bestaande woning

Waar een bestaande woning vaak karakter en sfeer heeft, wil dit in een nieuwe woning (zeker in het begin) nogal eens ontbreken. Het kan even duren voordat alle ruimtes in de nieuwbouwwoning sfeervol aanvoelen. Bij een bestaand huis heb je bijvoorbeeld al een impressie door de inrichting van de vorige bewoners en kan je misschien enkele spullen van hen overnemen wanneer deze goed in het huis staan. Aan de andere kant kan het ook een voordeel zijn dat in een nieuwe woning alles strak en modern is!

nieuwbouw of bestaande woning

Voor de omgeving van de woning kan ook gelden dat er nogal een verschil in sfeer is. Waar de omgeving in nieuwbouwwijken nog steriel en nieuw is, ademt de omgeving van een bestaande woning leven. Een nieuw gebouwde omgeving kan overigens ook erg prettig zijn omdat alles (nog) schoon en heel is.

Kosten nieuwbouwhuis versus kosten bestaande woning

Energielabel nieuwbouw huisEen nadeel van de aanschaf van een nieuwbouwwoning is dat de verkoopprijs vaak vaststaat terwijl er bij bestaande bouw ruimte is voor onderhandeling. Een nieuwbouwwoning bespaart je waarschijnlijk wel weer geld doordat je voorlopig geen rekening hoeft te houden met onderhoudskosten. Een bestaande woning levert vaak al snel (hoge) lasten op door achterstallig onderhoud.

Een bestaande woning levert je daarnaast nog extra kosten op doordat je moet betalen voor de bouwkundige keuring, de taxatie, de makelaar en overdrachtsbelasting. Bij een nieuwbouwwoning bestaan de extra kosten uit de opleveringskeuring, de bouwrente en alle aanpassingen die je voorkeur hebben buiten de standaardindeling.

Een nieuwbouwhuis is altijd voorzien van moderne bedrading, leidingen en isolatie. Hierdoor kan je flink besparen op je energiekosten en ben je ook nog eens milieubewust bezig. Om hetzelfde effect te bereiken bij een bestaande woning moet je vaak veel kosten maken. Het kan dan voordeliger zijn om de extra maandelijkse kosten voor lief te nemen.

Kenmerken Nieuwbouwwoning Bestaande woning
Beeld van de inrichting O.b.v. plattegrond O.b.v. indeling bewoners
Keuzevrijheid bij de inrichting Groot Afh. van huidige inrichting
Sfeer v.h. huis en de buurt Steriel/strak Sfeervol
Bouwkundige keuring Nee Ja
Taxatiekosten Nee Ja
Overdrachtsbelasting Nee Ja
Opleveringskeuring Ja Nee
Bouwrente Ja Nee
Moderne bedrading et cetera Ja Nee

Tijdelijke ruimte voor je spullen

Bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw kan je te maken krijgen met uitloop. Bij nieuwbouw kan de oplevering vertraging opleveren door bijvoorbeeld het weer dat tegenzit of een gebrek aan levering van materiaal. Wanneer je kiest voor bestaande bouw, wil je het misschien wel verbouwen om er echt jouw plek van te maken. Zo’n verbouwing kost ook tijd. In beide gevallen kan je te maken krijgen met een periode waarin je noch in je oude noch in je nieuwe huis kunt trekken zodat je een overloopperiode hebt. Waar moet je dan met je inboedel heen?! Bij ALLSAFE Mini Opslag kan je deze spullen tijdelijk (of voor een langere periode) opslaan. Met de Verhuisservice kan je ook de verhuizing uit handen laten nemen. Wel zo makkelijk!

Tijd om de rest voor je woning te regelen

Nieuw huisNu je de keuze hebt gemaakt voor een nieuwe of bestaande woning, is het tijd om de rest te regelen. Eén van de kostenposten voor de komende jaren worden de hypotheeklasten. Het is daarom belangrijk om je van tevoren goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Je kunt je nu ook helemaal gaan storten op de inrichting van je nieuw woning. Een leuke bezigheid! Vergeet daarnaast vooral ook niet om een housewarming te geven voor je vrienden en familie. Zo heb je de kans om je nieuwe paleisje aan iedereen te laten zien!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder