• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Student zoekt kamer: hoe vind ik snel een geschikte studentenwoning?

25 juli 2018 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Student zoekt kamer: hoe vind ik snel een geschikte studentenwoning? Verhuistips

Een studentenkamer is niet (altijd) makkelijk te vinden. “Student zoekt kamer” is overal te zien. Er gaan namelijk steeds meer mensen studeren en die willen allemaal een plekje. Gelukkig wordt er veel gebouwd en kan je kiezen tussen veel verschillende soorten van wonen (kopen, huren, samen huren, antikraak).

Om je een handje te helpen, zetten wij een aantal mogelijkheden voor je op een rij die jou helpen je ideale studentenkamer te vinden!

Zo snel mogelijk inschrijven bij een studentenhuisvester

Het is altijd slim je tijdig in te schrijven bij een studentenhuisvester. Denk bijvoorbeeld aan DUWO (met 32.000 kamers en woningen de grootste van Nederland), de Key of Stichting Studentenhuisvesting. Hoe langer je op de lijst staat, hoe meer kans je maakt op een woning.

Ten minste, dat is één vorm. Voor sommige studenthuizen van studentenhuisvesters geldt dat je moet komen hospiteren. Dit houdt in dat er een avond wordt georganiseerd waar de huidige bewoners potentiele nieuwe bewoners ontvangen om kennis te maken.

De vorm hiervan hangt heel erg van het huis af. Soms worden er spelletjes gedaan, soms moeten de hospitanten bepaalde opdrachten doen, maar het kan ook zijn dat er alleen gepraat wordt. Vaak wordt dan eens in de zoveel tijd even centraal een wisselmoment ingesteld zodat iedereen elkaar te spreken krijgt.

ProostenWees vooral niet gevreesd. Hospiteeravonden zijn meestal hartstikke gezellig. Daarbij gaat het er niet om of jij de leukste of de beste bent, maar degene die het best bij de rest van de huisgenoten past. Voel je dan ook niet al te erg afgewezen wanneer het niet in één keer lukt. Meestal heb je wel een paar keer nodig voor een goede fit, maar daar profiteer je dan met een beetje geluk ook nog jaren van!

Zet het uit bij je vrienden, familie en kennissen

Vaak komen mooie dingen voort uit het durven vragen. Natuurlijk, je weet nooit of het resultaat oplevert, maar niet geschoten is altijd mis. Waarschijnlijk weet nog niet iedereen dat jij op zoek bent naar een woonruimte. Wanneer je mensen erop attent maakt, kunnen zij hun ogen en oren openhouden zodat ze alert zijn op mooie kansen.

Social mediaMaak vooral ook gebruik van sociale media. Vooral op Facebook komen er vaak berichten voorbij van mensen die kamers zoeken of juist aanbieden. Hiervoor worden vaak ook speciale groepen aangemaakt met namen als ‘Zoekt een kamer in…’, ‘kamer gezocht/aangeboden’, ‘kamer te huur in’ enzovoorts. Even een paar minuten zoeken en je kunt je bij verschillende handige groepen aansluiten.

Probeer het eens antikraak

Antikraakwoningen zijn vaak ook een groot succes. Wanneer zich leegstand voordoet en het nog wel even kan duren voordat er gebouwd/verbouwd/gesloopt gaat worden, staan woningen vaak onder een antikraakcontract aangeboden. Dit houdt in dat je tegen een voordelig tarief een studenten appartement of woning kunt huren.

Tegenover die lage huurprijs staat dan wel dat het huis niet per se in goede staat is en dat je contract van (zeer) tijdelijke aard is. Het kan zijn dat je er na een half jaar, 3 maanden of een zelfs na een maand alweer eruit moet. Dit verschilt per contract. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat de prijs toeneemt met de zekerheid die je geboden wordt.

Zorg ervoor dat je het met minder vierkante meters kan doen

Studentenwoningen worden steeds kleiner. En dat moet ook wel, want de vraag blijft groeien en de ruimte is niet oneindig. De vierkante meterprijs voor studenten is ook nog eens behoorlijk hoog voor en studentenbudget. Dat maakt het lastig om een betaalbare woning te vinden. Hoe los je dit op?

Door slim om te gaan met je ruimte! Denk daarbij aan het steeds meer opkomende gebruik van externe opbergruimte. Zeker ook handig voor studenten. Door spullen die je niet vaak gebruikt, extern op te bergen, wordt de keuze voor een studentenwoning makkelijker: je kunt het immers met minder vierkante meters doen, waardoor je meer keuze hebt!

Denk bij de spullen die je gemakkelijk elders kunt opbergen aan studieboeken die je tijdelijk niet gebruikt, je wintergarderobe in de zomer en je zomergarderobe in de winter of aan je vakantiespullen. Door deze spullen extern op te bergen heb jij thuis meer ruimte, maar kan je er wel altijd bij wanneer je ze nodig hebt. Slim toch?

Geniet van je studententijd

Met deze tips moet het jou lukken om je studentenpaleisje te vinden. Door slim om te gaan met je ruimte neemt de keuze enorm toe. Succes ermee en geniet van je eerste eigen woning!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder