• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Het huis leeghalen na overlijden beide ouders – 5 tips

12 mei 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 4 minuten
Het huis leeghalen na overlijden beide ouders – 5 tips Woontips

Een overlijden brengt veel verdriet met zich mee. Na het overlijden van een ouder, oom, tante, broer of zus moet er veel geregeld worden, waaronder wat te doen met de inboedel van de woning. Hier zit je naast het plannen van de begrafenis of crematie waarschijnlijk niet op te wachten. Een mooi afscheid heeft de eerste prioriteit. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet wat je kunt doen met de inboedel zodat je je hier in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken

1.    Inboedel na overlijden op een later moment uitzoeken

De eerste paar dagen en weken na het overlijden zullen veel tijd in beslag nemen wat betreft het regelen van de uitvaart en verwittigen van instanties. Het uitzoeken van de inboedel is iets wat later geregeld kan worden. Wanneer de woning nog niet verkocht is, is dit geen probleem. Wanneer het een huurwoning betreft, zal je te maken krijgen met een einddatum waarop de woning leeg moet zijn. Dit kan heel snel gaan, terwijl jullie er eigenlijk nog niet uit zijn waar de inboedel heen gaat.

Veel nabestaanden kiezen daarom voor het huren van een tijdelijke inboedelopslag bij ALLSAFE Mini Opslag. Met het huren van een opslagruimte creëer je mentaal ruimte en hoef je later pas te bepalen wat er met de dierbare spullen gebeurt. Je kunt bij een ALLSAFE locatie in de buurt al vanaf 1 week een opslagruimte huren zodat je tijdelijk de spullen van de overledene kunt opslaan. Tevens staan de spullen veilig, verwarmd en geconditioneerd zodat ze in de huidige staat blijven. Wanneer je zelf de middelen niet hebt om de spullen te vervoeren, kan ook ALLSAFE een Verhuishulp hiervoor inzetten.

2.    Beneficiair aanvragen van de erfenis

Met een beneficiaire aanvaarding van de erfenis geef je aan dat je deze alleen aanvaardt wanneer er een positief saldo overblijft. Dit betekent: wanneer de bezittingen groter zijn dan de schulden van de overledene. Wanneer dit het geval is in jouw situatie, is het belangrijk dat je geen erfstukken uit de inboedel meeneemt, zoals bijvoorbeeld het tafelzilver of antieke stukken. Dit kan namelijk gezien worden als een aanvaarding van de schulden.

3.    Zelf de waardevolle en dierbare inboedel verdelen

Waarschijnlijk zit er tussen de inboedel wel dierbare bezittingen die jij of andere familieleden willen hebben. Spullen met veel emotionele of financiële waarde. Deze kunnen onderling verdeeld worden als er in het testament niks over staat beschreven.

4.    Voor overgebleven inboedel een andere plek zoeken

Nadat iedereen de stukken heeft uitgekozen die ze willen houden, blijven er waarschijnlijk ook stukken over die nog in goede conditie zijn. Hier kun je verschillende dingen mee doen zonder dat je er zelf veel werk aan hebt:

  • Waardevolle stukken naar een veilinghuis brengen
  • Stukken door de Kringloop laten ophalen
  • Alles laten opkopen door een opkoper

Er zijn veel bedrijven die je hiermee kunnen helpen, bijvoorbeeld Seniorenhulp.com.

5.    Het opleveren van de woning in originele staat en afval afvoeren

Nadat alle inboedel een nieuwe plek heeft gevonden, blijft er alleen nog de taak over om de woning in originele staat op te leveren. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van vloerbedekking, lampen, gordijnen en schoonmaakwerk. Ook dit is eenvoudig uit te besteden waardoor je zeker weet dat alles tot in de puntjes wordt geregeld.

We hopen dat we je met bovenstaande tips hebben kunnen helpen om het regelwerk rondom het overlijden zo min mogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder