• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

3 tips om eenvoudig duurzaam te wonen

7 augustus 2023 Door ALLSAFE Leestijd: 7 minuten
3 tips om eenvoudig duurzaam te wonen Woontips

De opwarming van de aarde is een feit. Alleen met z’n allen kunnen we hier verandering in brengen. Dat hoeft niet eens zo moeilijk te zijn: je kan al bepaalde duurzame handelingen in je dagelijks leven verwerken om de wereld een stukje beter te maken. Je kan het ook groter aanpakken natuurlijk, met de bouw van een duurzaam huis bijvoorbeeld. In deze blog vind je tips hoe jij duurzamer kan leven: je CO2 uitstoot verminderen en je energie- en waterverbruik omlaag brengen. En trouwens, vergeet niet dat het je financieel gezien ook nog het een en ander oplevert!

#1. Duurzaam wonen begint bij de bouw (of verbouwing) van je huis

Duurzaam wonen kan op allerlei manieren, te beginnen bij de bouw van je woning. Vooral als je een nieuw huis gaat bouwen kan je veel winst behalen. Denk hier aan installatie van elektrische bronnen in plaats van gas en het installeren van een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Wat win je hier mee? Simpel, duurzame oplossingen zijn energiebesparend. En sparen daarom ook euro’s uit je portemonnee.

Laat je een nieuw huis bouwen dan ben je vast druk bezig met de plattegrond. Waar komt het keukeneiland en waar de en-suitebadkamer? Vraag jezelf terwijl je kijkt naar de plattegronden of in gesprek gaat met de architect eens af of je al deze ruimte wel nodig hebt. In een kleinere woning hoeft minder gestookt en verlicht te worden dan in een groot huis. Probeer te bedenken of je ook groots kunt leven in een iets kleinere woning. Je zult zien dat je helemaal niet zoveel ruimte nodig hebt, zeker wanneer je alleen of met z’n tweeën bent. En kies je er voor om klein en duurzaam te wonen, dan kan je altijd nog de spullen die je weinig gebruikt opbergen bij ALLSAFE.

Nóg duurzamer? Renoveren bespaart meer CO2 dan nieuw bouwen. Zit je goed in je huidige woning? Probeer dan de nodige duurzame aanpassingen te maken op de woning waar je nu in zit. Zorg dat je je huis goed isoleert, zodat je van de winter niet hoeft te stoken. De warmte binnenhouden scheelt enorm in het energieverbruik. Daarnaast zijn zonnepanelen ook een hele goede investering. Zonnepanelen plaatsen kan ook als je al jaren in je huis woont. Zonnepanelen verminderen je energiekosten flink. Gemiddeld heb je ze na acht tot tien jaar terugverdiend en heb je er daarna nog 25 jaar plezier van!

Woon duurzaam, plaats zonnepanelen

#2. Focus op de inrichting en richt je huis duurzaam in

Ook bij de inrichting van je huis kan je duurzaamheid in acht nemen. Vervang bijvoorbeeld je oude cv-ketel door een nieuwe, zuinigere ketel. Toen jouw ketel geplaatst werd, misschien wel vijftien jaar geleden, was duurzaam leven nog niet zo vergevorderd als nu. De ketels van nu zijn veel beter voor het milieu én je portemonnee. Hetzelfde geldt voor oude koelkasten en wasmachines: dit zijn enorme energievreters. En hoewel je misschien denkt dat de aanschaf van een nieuw apparaat heel duur is, heb je dat zo terugverdiend met energiebesparing.

Verder schaf je bij het inrichten van je huis natuurlijk nog heel veel andere spullen aan, waaronder meubels. Een tip bij het kopen van deze spullen is om geen impulsaankopen te doen of trendy hebbedingen te kopen. Daar ben je zo op uitgekeken of deze spullen blijken toch niet zo praktisch in gebruik. Om afval te reduceren kan je je meubels zelf opknappen en spullen die je niet meer gebruikt weggeven of verkopen.

Duurzame levensstijl

#3. Maak kleine aanpassingen in je levensstijl

Alle kleine beetjes helpen, dus een duurzamere levensstijl hanteren is al een heel goed begin. Vooral het recyclen en reduceren van je afval is erg belangrijk én goed te doen. Sommige voorbeelden van duurzaam leven liggen voor de hand, zoals het scheiden van etensafval en plastic. Toch blijkt dat bepaalde productgroepen, zoals textiel, elektrische apparaten en drinkpakken door minder dan de helft van de Nederlanders gescheiden wordt. Dat kan beter!

Naast scheiden van je afval, is je afval verminderen ook belangrijk. Plastic afval kun je verminderen door een herbruikbare fles aan te schaffen, in plaats van elke dag een nieuw plastic flesje te kopen. Hetzelfde geldt voor broodzakjes: het lijkt onbenullig, maar op jaarbasis gaat er heel wat plastic doorheen voor jouw dagelijkse bammetjes. Een herbruikbaar broodzakje is veel geschikter.

Herbruiken

Ook op je watergebruik valt met wat bedachtzaamheid al flink te besparen. Zorg dat je een wc-knop hebt met de keuze voor klein en groot waterverbruik (drie en zes liter) en gebruik alleen zes liter als het écht nodig is. Zet de liters desnoods op de knop: dat wekt bewustzijn op bij de toiletgebruikers. Verder kan je een zandloper in je douche hangen, die op vijf minuten staat. Bij vijf minuten douchen gebruik je al dertig liter water. Moet je nagaan hoeveel dat is als je er een halfuur onder staat! Tot slot komt het ook steeds meer voor dat mensen een regenton in hun tuin plaatsen en dat water weer gebruiken voor besproeiing van de tuin. Echt heel makkelijk, want de ton vult zich natuurlijk vanzelf! Zeker in tijden van droogte scheelt dat veel water.

Quick tip: besparing zit in een klein hoekje. 1 minuut of 1 graad kan al het verschil maken. Zet de verwarming 1 graad lager, of douche 1 minuut korter en je helpt al. Want doe je dit dagelijks dan loopt de besparing op!

In deze blog heb je een aantal eenvoudige hands-on tips gekregen om jezelf een duurzamere levensstijl aan te meten. Natuurlijk zijn er nog veel toevoegingen aan een duurzamer leven, zoals minder vlees, vis en zuivel eten en de fiets of het openbaar vervoer pakken. Maar als je de tips uit deze blog ter harte neemt, is het begin er in ieder geval al. Op naar een duurzame toekomst!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder