• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Groen wonen – Zo maak je jouw huis groener (en je kosten lager)

6 juni 2018 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Groen wonen – Zo maak je jouw huis groener (en je kosten lager) Woontips

Steeds meer en meer proberen wij onze ecologische voetafdruk te verkleinen. 5 juni is het Wereld Milieudag en dus hét moment om stil te staan bij hoe groen jij eigenlijk woont. Een belangrijke stap daarbij kan zijn om kleiner te gaan wonen. Je hoeft dan immers minder te verwarmen, minder te verlichten minder schoon te maken et cetera.

Binnen die kleinere woning kan je ook weer van alles doen. Weten wat welke stappen je kan nemen? Wij geven je een slim overzicht van kleine naar steeds grotere stappen voor een groen huis! Wil je meer tips ontvangen en inspiratie opdoen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Stap 1: Let op je verwarming en licht voor een groen huis

Let op je verwarming en licht voor een groen huisDe voor de hand liggende tips zijn vaak heel belangrijk. Let er daarom goed op dat je de verwarming niet onnodig (hoog) zet en laat geen licht branden in ruimtes waar je niet bent.

Mensen zijn echte gewoontedieren. Probeer jezelf daarom aan te leren om altijd het licht uit te doen als je een ruimte verlaat. Probeer ook eens structureel de verwarming een graadje lager te zetten. In het begin is het misschien even wennen, maar je zult merken dat je er na verloop van tijd helemaal geen last van hebt. Dit levert je al snel een besparing van 8% op bij je verwarmingskosten. Makkelijk verdiend!

Daarnaast moet natuurlijk ook je isolatie in orde zijn. Je stookt immers niet voor de KLM. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, verlaat de warmte je huis aan alle kanten. Vergelijk de isolatiespecialisten goed onderling voordat je een contract tekent. De prijzen variëren tot wel 40% onderling.

Stap 2: Groen wonen met een kleinere en zuinigere koelkast

Wist je dat koelkasten echte energievreters kunnen zijn? Zeker de oude modellen kunnen behoorlijk bijdragen aan je energierekening. Dat is wel even goed om in je oren te knopen wanneer je bijvoorbeeld een gebruikte koelkast krijgt aangeboden van vrienden of familie. Een energievreter past immers niet bij een groen huis. Een nieuwe kopen kan op termijn veel voordeliger zijn!

Even in cijfers: een oud model kan tot wel 3 keer minder zuinig (en dus drie keer duurder) zijn dan een nieuw model. Op jaarbasis kost een nieuwe, energiezuinige koelkast ongeveer €35,- terwijl de kosten voor een model met wat meer jaren op de teller zo op kunnen lopen naar €106,- per jaar. Dat betekent €71,- per jaar verschil aan energiebesparing, elk jaar weer! Groen wonen is dus ook zuinig wonen.

Stap 3: Bewaar je voedsel op de juiste plek

Als je voor een kleinere koelkast gaat, is het handig om te weten welke producten al dan niet in de koelkast bewaard moeten worden. Let daarbij goed op de verpakkingen: ‘koel bewaren’ betekent dat je het product gewoon in je keukenkastje kunt zetten, ‘gekoeld bewaren’ betekent wel dat je het product in de koelkast het best houdt.

Het Voedingscentrum heeft een handige sticker uitgebracht die jou kan helpen om te bepalen welke producten je beter buiten de koeling kunt bewaren. Dat scheelt weer ruimte in je koelkast!

Bewaar je voedsel op de juiste plek

Stap 4: Zet je apparaten goed neer

Stroom besparen doe je ook door je koelkast minimaal 10 centimeter van de wand af te zetten. De achterkant van je koelkast geeft namelijk warmte af. Wanneer je koelkast te dicht op de achterwand plaatst warmt hierdoor de achterkant onnodig veel op waardoor je koelkast minder efficiënt werkt.

Zorg ervoor dat je koelkast en vriezer precies waterpas staan. Is dit niet het geval, dan kan de deur gaan kieren waardoor er onnodig warme lucht binnenkomt.

Stap 5: Een kleinere woning voor energiebesparing

De stap is een heel belangrijke: de grootte van je woning. Je woonoppervlakte is een belangrijke graadmeter voor je energieverbruik. Immers, hoe kleiner je woont, hoe minder je hoeft te verwarmen, hoe minder je hoeft te verlichten en hoe minder je hoeft schoon te maken, et cetera. Eigenlijk zitten er best veel voordelen aan kleiner wonen.

Bedenk dus goed hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt. Vaak zou je best wat kleiner kunnen gaan wonen, of in elk geval niet groter gaan wonen. Als je slim omgaat met je ruimte hoeft klein(er) wonen immers niet te betekenen dat je niet ruim kan leven. Om dat voor elkaar te krijgen moet je gebruik maken van alle ruimte die je hebt! Hieronder zie je een aantal voorbeelden. Wil je meer inspiratie opdoen? Volg ALLSAFE op Facebook, Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via ALLSAFE.nl!

Een kleinere woning voor energiebesparing

Slim omgaan met je spullen

Naast slim omgaan met je ruimte, helpt slim omgaan met je spullen ook om ruim te kunnen wonen op een bescheiden aantal vierkante meters. Denk bijvoorbeeld aan je wintersportspullen of archiefmateriaal. Je wil deze spullen graag beschikbaar hebben, maar ze nemen onnodig veel ruimte in beslag in huis terwijl je ze niet gebruikt. Maak slim gebruik van externe opbergruimte om ruimer te kunnen leven!

Leef groen en voordelig

Met deze tips zet jij mooie stappen naar voordelig en groen wonen. De ijsberen én je portemonnee zijn je dankbaar!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder