• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Samenwonen met vrienden – tips voor een toptijd!

31 januari 2018 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Samenwonen met vrienden – tips voor een toptijd! Woontips

Een woning delen met vrienden kan erg leuk zijn. Je hebt je vrienden altijd dichtbij zodat je non stop leuke dingen kunt doen. Dit samenwonen is niet alleen voorbehouden aan studenten; je kunt ook na je studie of als niet-student uitstekend in groepshuizen wonen of ervoor kiezen samen te wonen met een enkele vriend. Naast leuk kan het ook voordelig zijn om een huis te delen: je kunt immers alle kosten met elkaar delen. Toch zit je wel altijd dicht op elkaar en kunnen gedeelte kosten ook voor discussie zorgen. Wij geven je enkele tips om leuk met elkaar samen te kunnen wonen!

Samen op zoek naar een huur appartement

samen huren met vrienden tipsAls student ligt het huren van een appartement of (studenten)huis voor de hand. De kans dat je kapitaal hebt opgebouwd is niet overdreven groot. Een combinatie van huizen die aangewezen zijn voor studenten en huurtoeslag is het alsnog mogelijk om samen met vrienden te kunnen wonen!

Wees wel waakzaam voor woekerprijzen. De vraag is groot en huurbazen maken er nogal eens misbruik van door huren te vragen die hoger liggen dan wettelijk is toegestaan. Wees geen slapende huurder, maar zoek zelf uit welke huurprijs er voor jouw woning gevraagd mag worden. Dat kan je een hoop geld besparen!

Bij studentenhuizen liggen de huizenprijzen vaak lager door subsidies. Deze subsidies moeten ervoor zorgen dat alle studenten aan een betaalbare woning kunnen komen. Als je beurs (gezamenlijk) wat groter is kan je ook op zoek naar particuliere huurwoningen. In deze hogere prijsklasse heb je wellicht meer keuze en is de kwaliteit van de woningen ook hoger.

Vaak zijn de kamers in een huis ongelijk in grootte, waardoor het logisch is dat verschillende bewoners verschillende prijzen betalen. Dit geldt voor zowel huurhuizen als voor koophuizen. Leg dit van tevoren goed vast. Hoe goed het vertrouwen onderling ook kan zijn, zwart op wit is wel zo zeker en veilig voor iedereen.

Samen een huis of appartement kopen

samen met vrienden huis kopenWanneer je besluit te gaan samenwonen betekent dit dat je een aardig budget op kan bouwen waarmee je de woningmarkt op kan gaan. De kans dat iedereen hetzelfde bedrag in kan leggen is niet groot, maar je kunt prima een huis kopen met ongelijke inbreng. Draag er dan wel zorg voor dat je dit (net als bij de huurvariant) goed op papier zet.

Het voordeel van het kopen van een huis is dat je het huis kan gaan verbouwen (dat is bij een huurhuis vaak niet mogelijk). Op die manier kan je het huis helemaal naar je hand (jullie handen) zetten zodat het bij ieders behoeften past!

Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van een muurtje voor een extra grote woonkamer of juist aan het metselen van een muurtje om aparte ruimtes te creëren zodat iedereen z’n eigen stekkie heeft. Wanneer afzonderlijke ruimtes klein aanvoelen voor een volwaardige slaapkamer kan een dakkapel al een veel ruimtelijker gevoel geven!

Een eigen ruimte voor iedereen

Om gezond met elkaar te kunnen samenwonen heeft iedereen op z’n minst één ruimte nodig om zich terug te kunnen trekken. Een eigen slaapkamer voor eenieder ligt daarbij voor de hand, maar een hobbykamer of studeerruimte extra kan ook geen kwaad.

studeerkamerOndanks dat je misschien niet voor iedereen apart een hobbykamer kan creëren, kan je wel een multifunctionele ruimte maken. Misschien schildert de één wel veel beter als de ander tegelijkertijd zijn piano of drumstel bespeelt. Wanneer je je hobby liever alleen uitoefent kan je altijd nog goede afspraken maken over het gebruik van de ruimte: zo vaak zal je toch niet tegelijkertijd je creatieve behoefte willen uiten.

Een studeerkamer is bijna wel een must. Af en toe moet je je even kunnen afsluiten om je te kunnen concentreren. Als het niet voor de studie is dan wel om je huurcontract eens goed door te lezen, een liefdesbrief voor je lover te schrijven of eens lekker te gaan zitten voor een goed boek.

Niet altijd zullen groepshuizen daar direct de mogelijk voor bieden. Er is bijvoorbeeld rekening gehouden met opbergruimte door middel van een zolder, schuur of kelder. Eén van de kenmerken van de spullen die je daar opbergt is dat je ze vaak een groot deel van het jaar niet gebruikt. Die spullen kan je dan beter extern opslaan! Zo creëer jij de ruimte om je huis zo slim mogelijk te gebruiken. Is het immers niet veel beter om de ruimtes zo te benutten dat je er elke dag iets aan hebt in plaats van dat er spullen staan die je toch (tijdelijk) niet gebruikt?

Have fun met het samenwonen!

Met alles goed op papier en de keuze voor het juiste huis en indeling kan de pret beginnen. Een mooie combi van je kunnen terugtrekken, ook de gezelligheid van gezamenlijke ruimtes zijn de juiste formule tot vele leuke jaren. Geniet ervan!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder