• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

Hoe bewaar je je waardevolle verzameling platen?

8 oktober 2014 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Hoe bewaar je je waardevolle verzameling platen? Tips voor opruimen en opbergen

60% van de Nederlanders heeft een verzameling, maar 20% van deze verzamelaars heeft te weinig ruimte in huis om dit uit te breiden. Heb jij een bijzondere verzameling en te weinig ruimte? Op ons blog vind je tips voor je verzameling. Deze keer: hoe bewaar je je verzameling platen?

Een verzameling bouw je vaak in jaren op waar veel tijd, geld en moeite in kan gaan zitten. Zo kun je stad en land afgezocht hebben naar die ene plaat waar je al lang op zoek naar was of heb je een fortuin uitgegeven aan een collectors item. De duurste plaat ooit is op een veiling in 2008 voor 300.000 euro verkocht! Dit was ‘Double Fantasy’ van John Lennon en Yoko Ono, waarbij de plaat zowel vingerafdrukken van Lennon als van zijn moordenaar bevatte.

Platen wekken ook herinneringen op. Weet jij je allereerste plaat nog of die ene plaat die werd gespeeld op de begrafenis van een dierbare? Misschien heb je ook samen met vrienden naar platen geluisterd of nieuwe mensen ontmoet op vinylbeurzen. Je hebt in Nederland steeds meer vinylbeurzen, waarbij in november 2014 in Utrecht zelfs de grootste platenbeurs ter wereld wordt gehouden! Hier komen 450 standhouders uit 50 verschillende landen bijeen.

Kies waar en hoe je je verzameling platen wil opbergen

Het is dus belangrijk dat je je verzameling zorgvuldig opbergt wanneer deze groeit. Het is zonde als deze beschadigd raakt of dat je er niet van kan genieten door bijvoorbeeld ruimtegebrek. De eerste stap is bepalen welk deel van je verzameling je prominent wil tentoonstellen en welk deel minder. Aan de hand daarvan kan je een plek kiezen voor je verzameling en deze sfeervol opbergen.

Creëer ruimte

Om je verzameling zo mooi mogelijk uit te stallen, heb je ruimte nodig. Wil je pronkstukken zo mooi mogelijk uit laten komen, dan moet je een selectie maken. Hiervoor kun je je verzameling in tweeën verdelen: een deel met items die je het meest zichtbaar wilt hebben en een deel dat je ergens anders kan bewaren. Mocht je thuis geen ruimte hebben om je gehele verzameling te bewaren, dan kun je een deel in een beveiligde externe opslagruimte bewaren. Een veilige en goedkope manier om je platen in te bewaren zijn verhuisdozen. Er zijn goedkope en stevige verhuisdozen die de perfecte afmetingen hebben om je lp’s in te bewaren. Zo maak je thuis ruimte om je verzameling tentoon te stellen, waarbij je het andere deel zorgvuldig bewaart.

Maak sfeer met je verzameling platen

Met een lp-verzameling wil je natuurlijk ook pronken. Je hebt er veel tijd, geld en moeite in gestoken, dus nu wil je er ook van genieten. Als je verzameling erg groot is, kun je speciale kasten aanschaffen die de perfecte afmetingen hebben voor lp’s. Zo kun je een hele wand in je huis creëren vol met lp’s! Deze kasten zijn onder andere te koop bij Ikea. Wanneer je verzameling nog niet zo groot is, kun je ze ook bewaren in speciale lp-koffers die dezelfde retro look hebben als de lp’s. Deze kun je onder andere vinden bij Beslist.nl. Stapel deze koffers op een creatieve manier op elkaar en je hebt een leuke hoek in huis. Let met het opbergen hiervan er wel op dat je ze rechtopstaand en uit de buurt van zonlicht bewaart: hierdoor kunnen je platen kromtrekken.  Ook kun je je mooiste platen inlijsten en aan de muur hangen. Op onze Pinterest pagina vind je leuke opbergmogelijkheden voor je platenverzameling, neem hier ook eens een kijkje!

Heb jij nog handige en inspiratievolle tips voor het opbergen van je bijzondere verzameling? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Gerelateerde artikelen

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 5 minuten

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen

De lente is bijna aangebroken en daarmee het voorjaar: tijd vo... Lees verder

Tijd, ruimte, rust!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 4 minuten

Tijd, ruimte, rust!

Je hebt haast in de ochtend, het huis is een bende en voor de... Lees verder

Je huis schoonmaken na de feestdagen: zó gedaan met onze tips!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 5 minuten

Je huis schoonmaken na de feestdagen: zó gedaan met onze tips!

Nu Kerst is geweest en oud en nieuw over 3 dagen voor de deur st... Lees verder