• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Hoe haal je het meeste uit je kleine keuken?

23 november 2020 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Hoe haal je het meeste uit je kleine keuken? Tips voor opruimen en opbergen

3 tips om je kleine keuken optimaal in te richten

Hoewel uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat Nederlanders hun eetgewoontes niet hebben aangepast tijdens coronatijd, zien wij aan de andere kant ook lange rijen bij die lekkere bakker om de hoek en óók bij die goede slager. Het lijkt er daarom toch op dat iedereen zichzelf trakteert met kwaliteitsproducten. Dat is ook niet gek! Wanneer je niet meer uit eten kunt en ook geen reistijd meer hebt omdat je thuiswerkt ben je sneller geneigd om uitgebreider voor jezelf én voor je familie of huisgenoten te koken. Die uitgebreide gerechten moeten ergens bereid worden. Maar helaas, jouw keuken is niet gegroeid en heeft nog steeds hetzelfde aantal vierkante meters. In deze blog drie tips hoe je het meeste haalt uit jouw kleine keuken!

Tip 1: alleen dagelijks gebruik toegestaan

Keukenapparaten nemen enorm veel ruimte in beslag. Denk aan grillapparaten, mixers, keukenmachines, koffiezetapparaten en airfryers. Deze apparaten zijn erg groot, en jouw aanrecht heeft geen onbeperkte centimeters aan aanrechtblad. Berg apparaten die je niet dagelijks gebruikt op. Heb je ze af en toe bij het bakken nodig? Dan kunnen ze best in de trapkast. Gebruik je de keukenmachine eigenlijk nauwelijks? Dan kan hij best naar zolder.

Dit geldt niet alleen voor apparaten natuurlijk. Ook de vijzel, fonduepan en het kerstservies zul je niet dagelijks gebruiken. Berg ze op. Die ene keer in het jaar dat je helemaal los gaat met de kruiden heb je de vijzel zo gepakt. Het ligt voor de hand, maar toch verzamelen we vaak zonder dat we het door hebben veel spullen, en checken we te weinig hoe vaak we iets nou écht gebruiken.

Geen zolder, voorraad- of trapkast? Stop keukenspullen in stevige verhuisdozen en berg ze op in een opslagruimte. Je hebt deze ook al vanaf 1m3!

Tip 2: creëer overzicht en cluster

Altijd een beetje tegenstrijdig, maar je moet eerst rommel maken om goed op te ruimen. Haal alles uit de kastjes. Maak nu een stapel met de spullen die stuk zijn, of die je niet meer wilt hebben. Spullen die kapot zijn kunnen weggegooid worden natuurlijk. Spullen die nog wel werken maar niet handig zijn kunnen naar de kringloop.

Nadat je onnodige keukenspullen hebt weggebracht kun je je gaan focussen op wat je wel wilt houden. Cluster pannen bij de pannen, glazen bij de glazen. Heb je nog steeds te veel van iets? Dan zal dit gelijk opvallen. Zien de stapeltjes er redelijk uit? Kun je dit kwijt in je kleine keuken? Dan is het nu tijd om alles wat je wilt behouden een vast plekje te gaan geven. Maar wat is nou de beste plek voor je pannen? Of voor je glazen? Kijk naar tip 3!

Komt deze opruimmethode je trouwens bekend voor? Dat zou zeker kunnen, dit is exact de opruimmethode van opruimguru Marie Kondo. En werkt natuurlijk net zo goed voor kleine keukens als voor elke andere kamer in jouw huis.

Kleine keuken

Tip 3: pas logica toe in een kleine keuken

Wanneer je een kleine keuken inricht wil je de focus leggen op het creëren van ruimte voor jouw dagelijkse routine. Zorg ook dat de indeling van jouw kastjes logisch is. Staan jouw pannen en spatels in de buurt van je fornuis? Staat jouw snijplank in de buurt van jouw prullenbak of recycle station? Dit klinkt misschien overdreven, maar wanneer je jouw kleine keuken inricht met een tactische gedachte dan maak je het jezelf echt een stuk makkelijker. Ben je aan het wokken dan staat alles binnen handbereik. Ben je aan het snijden, dan ook!

Koken moet zo makkelijk mogelijk zijn, en een goede indeling van jouw keukengerei en -spullen kan hier echt bij helpen. Ga zo te werk dat je spullen die je vaak nodig zult hebben binnen handbereik liggen en spullen die je minder vaak nodig hebt wat verder weg. Wanneer keukengerei onhandig opgeborgen is zul je het veel sneller laten slingeren.

Kleine keuken handig inrichten

Extra tip: Iedereen heeft wel la verdelers, waar je jouw vorken bij de vorken neerlegt en messen bij de messen. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht om keukengerei met dezelfde grootte bij elkaar te leggen? Dat creëert in een oogopslag gelijk rust!

Meer tips over ruim wonen op een klein aantal vierkante meters? Bekijk ook onze andere blog:

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder