• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

Tijd, ruimte, rust!

2 januari 2024 Door madelief Leestijd: 5 minuten
Tijd, ruimte, rust! Tips voor opruimen en opbergen

Je hebt haast in de ochtend, het huis is een bende en voor de zoveelste keer kun je je sleutels niet vinden. Dit leidt tot chaos in je hoofd. Je loopt de deur uit met het idee dat je deze dag, die pas net begint, al met 0-1 achter staat. Hoe tackle je dit gevoel van onrust? Dat hebben wij voor je uitgezocht. 

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd 
Stel deze vraag aan je partner, een vriend of een collega en je zult al snel een tegeltjeswijsheid als “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd” te horen krijgen. Immers, wie goed opruimt, weet wat hij heeft – én waar het ligt. De boeken staan netjes in de kast, er staan geen volle verhuisdozen weggemoffeld op zolder en in de garage kun je direct de juiste schroevendraaier vinden. Je sleutels? Die liggen natuurlijk in het daarvoor bestemde bakje op het kastje in de gang. Je hebt overzicht, handig! En je loopt stukken vrolijker de deur uit. Is dit ‘overzicht’ waarom een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd? Misschien iets te makkelijk.  

Rommel is stressverhogend
Laten we het omdraaien: zorgt een rommelig huis voor een rommelig hoofd? Ja! Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, gehouden onder 60 huishoudens. Deze studie wijst uit dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, dat leidt tot meer stress. Ook bleek uit het onderzoek dat deelnemers met een rommelig huis vaker last hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis. 

Ruis door rommel
Een negatieve stemming door wat rondslingerende troep in huis? Volgens hoofdonderzoeker Darby Saxbe is daar een logische verklaring voor: “Opruimen geeft mensen het gevoel dat ze controle hebben over hun omgeving. Het leven zit vol onzekerheden en daarom vinden we het prettig als onze directe leefomgeving voorspelbaar en netjes is. Bovendien geeft rommel ruis op de lijn. Rommel geeft ons constant prikkels, zowel visueel als mentaal. Je kunt het vergelijken met een to-do list waarvan de taken niet af zijn.” 

“Wie wil ik zijn?”
Dat rommel en de bijbehorende ruis ervoor zorgen dat je je ongelukkiger en minder gemotiveerd voelt, is iets waar Karina Hoeve van online academy Kastgeluk expert in is. 10 jaar lang hoorde ze het in haar kleding boetiek Zus en Zoos in Vollenhove iedere vrouw zeggen, de kasten vol maar niets om aan te trekken. Het probleem zit hem echt niet in je kledingkast of in andere kasten van je huis, maar in jezelf.  Stel jezelf eerst eens de vraag  “Wie wil ik zijn? Wat draag ik dan? Niet wat is in de mode, wat draagt die ander, maar waar word ik echt heel blij van en de rest kan weg.

Uit onderzoek blijkt dat je 80% niet draag of gebruikt in huis. Welke spullen bezit ik dan als ik ben wie ik wil zijn? Waar word ik echt heel gelukkig van? Dankzij deze vragen kwam ik erachter dat op het moment dat ik stopte met het verzamelen van spullen, ik creatiever, productiever, zelfverzekerder en rustiger ben. In mijn kast hangen nu enkel nog items waar ik écht blij van wordt, net als in mijn huis. Sindsdien vind ik mezelf een leukere moeder, gaan mijn ondernemingen mega en voel ik mij weer heerlijk aantrekkelijk als partner en super gezellig als vriendin.”

Van opruimen je werk maken
Het effect van opruimen en orde deed zoveel goeds voor Karina dat ze nu naast de boutique een goedlopend bedrijf runt als Kastgeluk expert. In mijn online academy leer ik door middel van video trainingen de meest succesvolle opruimtechnieken en train ik de 80/20 regel waardoor je alles leert mixen en matchen en je beide formules toe kunt passen op alles in je leven. “Mijn opruimtechniek gaat niet alleen over boeken in de boekenkast. Maar over waarom je doet wat je doet. Ik schaaf iedere dag aan mijn eigen leven: kan het praktischer, kan het handiger, is dit de meest logische manier? Dit zorgt ervoor dat ik minder tijd kwijt ben aan afleiding en meer tijd heb voor dingen die me blij maken.
Mensen vragen mij heel vaak hoe ik een boutique en een online academy met een succesvol Tik Tok account kan volhouden naast elkaar. Dat dit lukt heb ik te danken aan de gouden formules die ik in Kastgeluk train. Mijn missie is dit zoveel mogelijk mensen te leren, zodat ze meer tijd voor zichzelf krijgen. Dat start met ontspullen, waarna ze de kunst van het goed leren opruimen toe kunnen passen dit samen met de gouden 80/20 regel voor mega balans en tijdwinst zorgt” Dan krijg je elke dag tijd voor dingen die je het liefst doet!

Karina’s visie sluit naadloos aan bij de visie van ALLSAFE: ruimte creëren. Ruimte voor dingen die je leuk vindt om te doen en ruimte voor spullen die je blij maken. Om die reden kun je de units van ALLSAFE gebruiken als opslag voor je webshop. Maar ook als een veilige plek voor je bijzondere verzameling, of dat nu gaat om motorhelmen, treinen of (gekoelde!) wijn. Of wat dacht je van een opslagplaats voor die mooie kast van oma, waar je nu nog even geen plek voor hebt? 

Gerelateerde artikelen

Zorgeloze vakantie met ALLSAFE
Vakantie
Leestijd: < 1 minuut

Zorgeloze vakantie met ALLSAFE

Het aftellen naar je langverwachte, zorgeloze vakantie is be... Lees verder

Medewerker aan het woord - Kristof de Nijs
Behind the scenes
Leestijd: 4 minuten

Medewerker aan het woord - Kristof de Nijs

Interview Kristof de Nijs In de categorie ‘Behind the scenes�... Lees verder

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 3 minuten

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen

De lente is bijna aangebroken en daarmee het voorjaar: tijd vo... Lees verder