• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zo creëer én behoud je kastruimte

25 augustus 2014 Door ALLSAFE Leestijd: 4 minuten
Zo creëer én behoud je kastruimte Tips voor opruimen en opbergen

Slechts 20% van de spullen in de kast gebruik je regelmatig. 80% blijft dus ongebruikt. De grote hoeveelheid items in onze kasten zorgen ervoor dat we regelmatig op zoeken moeten naar dingen die we nodig hebben. Het vinden van de juiste outfit, kost vrouwen alleen al gemiddeld 287 dagen van hun leven! De hoogste tijd dus om structuur aan te brengen in onze kasten. Hieronder laten we je aan de hand van 4 simpele stappen zien hoe je je kledingkast efficiënt kan opruimen en daarme kastruimte creëert én kunt behouden.

Stap 1: Leeghalen en schoonmaken

Haal je kast helemaal leeg en maak hem schoon met warm water en zeep; een frisse start zorgt voor overzicht over je kastruimte.

Stap 2: Sorteren en stapelen

Met een steeds vollere kledingkast is het vaak lastig om te bepalen welke kleding we willen bewaren en wat weg kan. Doordat het vol en onoverzichtelijk is, stellen we het maken van die keuze vaak uit. En dan houden we alles uiteindelijk maar, terwijl er waarschijnlijk aardig wat kledingstukken weg kunnen als je er eens goed naar kijkt. Ze zijn versleten, je draagt het nooit of het is te klein/groot. Hoe bepaal je welke kleding je wilt bewaren en welke weg kan? Heel simpel, stel jezelf bij elk item de vraag; hoe vaak draag ik het? Sorteer je kleding op 3 stapels:

  • Stapel 1: Vaak
  • Stapel 2: Af en toe (+/- eens per kwartaal)
  • Stapel 3: Nooit

De kleding op de stapel ‘Nooit’ kun je weggeven, verkopen of naar de kringloop brengen. Eventueel kun je de kleding ook kwijt in een inzamelbak die bij de meeste grote supermarkten of bij recyclepunten met glas- en papierbakken staat.

Stap 3: Maak een kast-indeling

Bepaal de indeling van spullen in je kast en houd je hieraan bij het inrichten. Zorg ervoor dat de indeling die je maakt ook langere tijd zo kan blijven. Maak daarom geen torenhoge stapels en hang het hanggedeelte niet te vol. Seizoenskleding en kledingstukken die je veel draagt leg je vooraan in je kast. Sokken en ondergoed doe je bijvoorbeeld in een mandje en kwetsbare of kostbare kleding die snel kreukt hang je aan kledinghangers gesorteerd op kleur. Na het wassen van de kleding leg of hang je het altijd op dezelfde plek terug.

Stap 4: Kastruimte behouden

Deze laatste stap is belangrijk: je hebt net meer kastruimte en overzicht gecreëerd, maar hoe behoud je het nu? Door de jaren heen verzamelt een mens namelijk veel kleding, daarom is het van belang om het geheel overzichtelijk te houden en te weten wat je in je kast hebt. Ook over een paar jaar na deze opruimsessie!

  • Houd elk seizoen een ‘kast opruimdag’, doorloop stap 2 en leg de seizoenskleding weer vooraan.
  • Houd je na het sorteren nog steeds ruimtegebrek? Dan kun je ervoor kiezen een gedeelte van je kleding buitenshuis op te slaan zodat je meer overzicht bewaard.
  • Zorg ervoor dat de overige gezinsleden zich ook houden aan het ‘kastsysteem’. Dat scheelt iedereen op de langere termijn veel sorteer- en zoekwerk.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder