• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Verbouwen met bouwdepot alternatief voor verhuizen

30 juli 2020 Door elsemieke Leestijd: 2 minuten
Verbouwen met bouwdepot alternatief voor verhuizen Financieel, Verbouwen

Misschien zou je graag willen verhuizen maar lukt het niet. Bijvoorbeeld omdat je geen betaalbaar huis kunt vinden in de gewenste buurt. Wel eens aan het uitbreiden van je huidige huis gedacht?

Nieuwbouwwoningen zijn onbetaalbaar en bij bestaande huizen staan kopers in de rij. In de overvolle woningmarkt is het verbouwen van je huidige woning een goed alternatief. Met een uitbouw of dakkapel sluit je huis weer aan op je woonwensen. Voor het financieren van de verbouwing kan je gebruik maken van een bouwdepot. Zo laat je de spaarrekening met rust.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aan je hypotheek gekoppelde spaarrekening. Het geld op deze rekening mag alleen gebruikt worden voor het bekostigen van de verbouwing. Je betaalt er bijvoorbeeld de aannemer van en de spullen in de bouwmarkt.

Het geld dat op de rekening staat levert je rente op. Op zich apart aangezien het geld niet van jouw is. Aan de andere kant betaal je dan ook rente voor het hypotheekdeel van het depot. In de praktijk ontloopt de rente die je ontvangt en betaalt elkaar niet veel.

Na verloop van tijd heb je meer verbouwingskosten betaald vanuit het bouwdepot. Er blijft daardoor steeds minder geld achter in het depot. Op dat moment betaal je meer aan rente dan je ontvangt. Op het eind betaal je alleen nog rente. Vallen de kosten mee en heb je niet alles uit het depot nodig? In dat geval kun je met het restant een deel van je hypotheek aflossen.

Welk bedrag je mag lenen hangt vooral af van het soort verbouwing. Regel is in ieder geval dat het waarde toevoegt aan je woning. Dat is zeker het geval bij het maken van een serre, dakkapel of andere uitbouw. Worden er van twee kleine kamer één gemaakt, dan is het huis vervolgens niet automatisch meer waard. Zaken als een keuken of badkamer dragen voor een deel bij. Daar speelt ook persoonlijke smaak een grote rol. Een knalrode keuken is voor de één van meerwaarde en voor de ander juist een afknapper.

Reken op de nodige kosten bij het afsluiten van een bouwdepot. Naast eventuele advieskosten ontvang je ook een rekening voor de verplichte taxatie. Bereken bij een kleine verbouwing of de kosten opwegen tegen het voordeel. In die situatie kan een andere leenvorm voordeliger zijn. Zo ligt de rente bij een doorlopend krediet hoger maar heb je minder te maken met bijkomende kosten. Ook de eigen spaarrekening is eerder een optie als het om kleinere bedragen gaat.

Gerelateerde artikelen

NIEUW: Het boek ‘RUIMTE’ – Ruimer leven voor iedereen
In de media, Verbouwen, Verhuizen, Werken, Wonen
Leestijd: 3 minuten

NIEUW: Het boek ‘RUIMTE’ – Ruimer leven voor iedereen

Ruimte Ruimer leven voor iedereen       ‘R... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Hengelo
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Hengelo

Hengelo, 5 december 2022 – Precies een week na de opening va... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging

Alkmaar, 7 november 2022 – Deze week opende ALLSAFE haar 41e v... Lees verder