• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen

14 maart 2024 Door chiara Leestijd: 5 minuten
De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen Tips voor opruimen en opbergen

De lente is bijna aangebroken en daarmee het voorjaar: tijd voor de grote schoonmaak! Maar waar moet je beginnen? Wat moet je vooral niet vergeten? En wat doe je met de spullen die je uit de weg wilt hebben? In deze blog vind je drie stappen om van je voorjaarsschoonmaak een succes te maken!

Stap 1: Maak een schoonmaakplan voor het voorjaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bepaal welke kamers je wilt aanpakken en in welke volgorde. Ga niet kriskras door elkaar kamers schoonmaken, maar begin op zolder en werk zo naar beneden. Op zolder sla je de meeste spullen op, dus als je dat als eerste opruimt creëer je direct ruimte. Vervolgens ga je verder met ramen zemen, waarna je kan gaan poetsen en ten slotte maak je het huis nog even gezellig.

Stap 2: Huis opruimen

Allereerst geldt: opruimen! Pas als je huis ontdaan is van overbodige spullen, kun je beginnen met schoonmaken. Opruimen doe je niet door eerst al je spullen naar de ene kant van de kamer te verplaatsen en daarna weer terug. Opruimen betekent keuzes maken in wat je behoudt, weggooit of weggeeft. Ook zul je spullen tegenkomen die je echt heel weinig gebruikt en waar je eigenlijk geen plek voor hebt, bijvoorbeeld je kerstversiering, skispullen en winterkleding. Zonde als deze permanent veel ruimte in beslag nemen, terwijl je ze eigenlijk maar een korte tijd per jaar gebruikt!

Spullen die je voorlopig niet nodig hebt, kun je dan ook het beste opbergen in een opslagruimte bij ALLSAFE Mini Opslag. Je huurt een ruimte al vanaf 1m3, waar maar liefst tien verhuisdozen in passen! Een ruimte huren is dus voor iedereen een heel toegankelijke optie.

Stap 3: Schoonmaken

Nu je huis ontdaan is van ‘overbodige’ spullen, is het tijd voor de echte voorjaarsschoonmaak. Hier een aantal tips:

De onzichtbare viezigheid

Mensen vergeten in huis vaak de onzichtbare viezigheid schoon te maken. Denk hierbij aan lichtknopjes, de afstandsbediening en deurklinken. Ook andere plekken, zoals de handgrepen en knopjes van de vaatwasser en de droger vallen hieronder. Denk ook aan de filters en snoeren aan de achterkant. Op al deze plekken verzamelen veel bacteriën en virussen, dus het is van belang deze plekken een extra sopje te geven.

Vaatwasser schoonmaken

Uitstelklusjes

Er zijn van die schoonmaakklusjes die je maar uit blijft stellen. De oven schoonmaken is er daar één van. Maar hoe doe je dat dit voorjaar nou zo effectief mogelijk? Simpel: leg een citroen zo’n tien minuten in partjes in de oven op 200 graden. Het vuil wordt zacht en haal je daarna zo weg met een doekje. Een andere optie is om de oven schoon te maken met baking soda. Doe wat van dit krachtige middel op een vochtig doekje en je haalt een groot deel van het vuil eenvoudig weg.

voorjaar

Ook de wasmachine moet zo nu en dan gereinigd worden. Dit kan eveneens met producten die je gegarandeerd in huis hebt: soda of natuurazijn. De wasmachine reinigen met soda doe je door een lege wasmachine op 90 graden te laten draaien met een kopje soda erin. Dat lost effectief vet, vuil en kalk op!

Gebruik de juiste volgorde

Bij het poetsen moet je ervoor zorgen dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Begin daarom met ramen wassen, zodat het druipwater niet op je zojuist schoongemaakte vensterbank valt. Tijdens het schoonmaken van kasten en deuren zorg je er vervolgens voor dat je van boven naar beneden werkt, anders druipt de viezigheid op je schone stukje kast en dat is natuurlijk zonde!

Klaar? Genieten van het voorjaar maar!

Voordat je klaar bent maak je het nog even gezellig in huis. Koop een vers bosje bloemen, wissel de kussenhoezen voor een vrolijk printje en haal wat lekkers in huis. Zo’n lenteschoonmaak blijft een hele klus, maar na een dag poetsen kun je voorlopig wel genieten van een schoon huis!

Meer tips over hoe je in het voorjaar goed kunt schoonmaken? Lees verder en gebruik de praktische tips & tricks uit onze blogs:

Gerelateerde artikelen

10 goede voornemens voor leuker wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

10 goede voornemens voor leuker wonen!

Januari – tijd om aan je goede voornemens te beginnen! De go... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder