• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

Dé checklist voor een goede voorjaarsschoonmaak

6 maart 2023 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Dé checklist voor een goede voorjaarsschoonmaak Tips voor opruimen en opbergen

Het voorjaar is de perfecte tijd om je huis klaar te maken voor het mooie weer. Natuurlijk zijn er verschillende trucs om dit slim aan te pakken, zodat je niet overloopt van alle klusjes die je nog moet doen. Zorg jij dat je voorjaarsschoonmaak een fluitje van een cent wordt?

Dé checklist voor een goede voorjaarsschoonmaak

Voordat je begint aan de grote schoonmaak, is het handig om een lekker muziekje op te zetten en even op te schrijven wat je allemaal moet doen. De lijst lijkt misschien lang, maar het zorgt wel voor een overzicht zodat je niets overslaat. Kijk daarnaast of je alles in huis hebt voor een grote schoonmaak. Genoeg schoonmaakmiddelen? Check! Stofzuiger? Check! Vuilniszakken? Check! Goede zin? Ehm… misschien nog iets minder. Maar daar kunnen we iets op verzinnen! Hierbij 3 tips om je voorjaarsschoonmaak gezelliger en sneller te laten verlopen.

Tip 1: Maak een plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan een weekend vrij en vraag hulp van je beste vriend(in), partner of gezin. Samen krijg je veel meer gedaan, en maak je het ook een stuk gezelliger. Bepaal dan welke kamers je wilt aanpakken en in welke volgorde. Werk altijd van boven naar beneden, zo hou je overzicht. Een takenoverzicht per kamer:

 • Keuken: Dé checklist voor een goede voorjaarsschoonmaakwerk eerst die berg afwas weg en ruim een beetje op. Ga daarna aan de slag met de
  grote dingen, zoals je magnetron of oven ontvetten, vriezer ontdooien en de waterkoker en koffiezetapparaat ontkalken. Zo kun je jezelf achteraf ook belonen met een lekkere kop koffie of thee.
 • Badkamer: zet alle troep opzij die écht in de weg staat. Denk aan de shampooflessen in de douche, maar ook je badmat en handdoeken. Ga vervolgens met anti-kalk aan de slag om de ergste viezigheid weg te krijgen. Gebruikt daarna een sopje zodat het blinkt en weer lekker ruikt!
 • Woonkamer: neem alle elektronica af met een licht vochtig microvezeldoekje. Zet na de grote voorjaarsschoonmaak gelijk wat bloemen in huis voor de frisse lentesfeer en geur!
 • Slaapkamer: Dit is vaak de plek waar een enorme berg kleding zich ophoopt. Zorg dat je alles weer netjes opvouwt en maak plaats in je kast voor een kledingwissel; zomerkleding naar voren en je winterkleding achterin. Heb je niet zo’n grote kledingkast? Berg je winterkleding dan op bij een opslagruimte van ALLSAFE bij jou in de buurt. Zo kun je in een ruimte van 1m3 al tien verhuisdozen vol kleding kwijt!

Dé checklist voor een goede voorjaarsschoonmaak

Tip 2: Maak ruimte

Voor een grote schoonmaak heb je ruimte nodig. Haal alles uit de kamer of verplaats je meubels naar één kant zodat je overal goed bij kan. Natuurlijk zijn niet alle kamers zo makkelijk leeg te ruimen. Denk maar aan een rommelige kinder- of tienerkamer, die ook wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Baan je een weg door de vuile was, pizzadozen en schoolboeken om te zorgen dat je toch ook daar je voorjaarsschoonmaak kunt doorzetten. Enneh…voor het opruimen kun je die pubers best zelf aan de slag zetten. Ze zijn tenslotte ‘volwassen’, toch? 🙂

Tip 3: Maak keuzes

Kijk eens goed naar je spullen; wat kan weg en wat moet blijven? Heb je spullen die je niet het hele jaar nodig hebt, zoals je kerstdecoratie en wintersportuitrusting? Huur dan voordelig een externe opslagruimte. Zo creëer je snel en eenvoudig extra ruimte in huis! Mocht je in je huis ook nog een werkkamer hebben, zorg er dan voor dat je tijdens de voorjaarsschoonmaak ook de stapels en dozen met administratie wegwerkt. Mocht dit niet gelijk lukken, zet het dan in een opbergruimte totdat je weer tijd hebt om er goed naar te kijken. Zo staat het in ieder geval niet in de weg!

Wil jij ook meer tips om de lente in huis te halen? Lees dan ook deze blogs:

De lente breekt aan – tijd om je tuin zomerklaar te maken!
5 tips voor een aangename geur in huis – hoe houd je het huis fris en fruitig

Gerelateerde artikelen

10 goede voornemens voor leuker wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

10 goede voornemens voor leuker wonen!

Januari – tijd om aan je goede voornemens te beginnen! De go... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder