• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Hoe zorg je dat je tuinspullen de winter overleven?

17 september 2014 Door ALLSAFE Leestijd: 3 minuten
Hoe zorg je dat je tuinspullen de winter overleven? Tips voor opruimen en opbergen

Baal jij er ook van dat de zomer nu bijna voorbij is? In oktober en november bestaat er zelfs weer kans op (nacht)vorst. Begin daarom nu vast met het winterklaar maken van je tuin en balkon. Met de checklist hieronder voorkom je dat je tuinspullen sneuvelen door vocht en kou, waar bijvoorbeeld bloempotten en tuinmeubelen erg gevoelig voor zijn.

1. Planten naar binnen

Niet alleen  planten lopen het risico om de winter niet te overleven, maar ook  bloempotten kunnen vaak niet tegen strenge vorst. Zet je planten daarom binnen, in huis, de schuur of de garage. Als je de potten niet binnen kan zetten vanwege ruimtegebrek, dek de plant en pot dan af met een isolerende plantenzak (te koop bij de meeste tuincentra). Zet de potten op hun kop, zo vriezen ze niet kapot.

2. Buitenkraan en tuinslang

Sluit de buitenkraan af zodat de leidingen niet kapot vriezen, want bevroren water zet uit. Hetzelfde geldt voor de tuinslang: laat die helemaal leeglopen en berg deze op, zodat kou en vorst geen schade kunnen aanrichten.

3. Barbecue vochtvrij opbergen

De meeste barbecues met sluitende deksels kunnen in de winter gewoon buiten blijven staan. Door de temperatuurwisselingen, regenval en daardoor condensvorming, is je barbecue na de winter echter wel toe aan een flinke schoonmaakbeurt. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je barbecue binnen te zetten. Indien je barbecue geen deksel heeft is het aan te raden deze binnen te zetten in de schuur of een opslagruimte, vanwege eventuele roestvorming door vocht en weersinvloeden.

4. Tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen  hebben soms  flink te lijden onder vorst en regenval. Ze kunnen verkleuren of zelfs gaan rotten. Plaats houten tuinmeubelen daarom binnen in de winter, bij voorkeur in een vochtvrije schuur of opslag. Maak de tuinmeubels voor je ze opbergt schoon met een zachte borstel en water. Nadat de meubels weer droog zijn wrijf je ze bij voorkeur in met meubelolie. Dek houten tuinmeubelen nooit af met plastic; vocht hoopt zich hieronder makkelijk op. Overige tuinitems zoals parasols dek je wel af met een waterdichte (plastic) hoes. Kunststof tuinmeubelen kunnen gewoon buiten blijven staan.

5. Tuingereedschap en grasmaaier

Maak je grasmaaier voor de winter schoon met een borstel of een houten spatel, net zo lang tot er geen aarde, zand en gras meer aan zit. Dit is even een klus, maar voorkomt dat je grasmaaier op termijn gaat roesten. Hetzelfde geldt voor tuingereedschap als een schop, schoffel of snoeischaar. Het is verstandig om ijzeren gereedschappen in de winter  vocht- en vorstvrij binnen op te bergen voor een langere levensduur. Zo blijven je tuinspullen ook tijdens de winter in topconditie!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder