• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

In 7 stappen een opgeruimde kledingkast

27 oktober 2020 Door ALLSAFE Leestijd: 7 minuten
In 7 stappen een opgeruimde kledingkast Tips voor opruimen en opbergen

Misschien baal je ervan dat de herfst weer is begonnen. De zomerse nachten, het warme weer en natuurlijk het feit dat je iedere ochtend een fleurig zomerjurkje of shirt met korte mouwen aan kunt trekken: het is allemaal voorbij. Tijd om die jurkjes en shirtjes op te bergen tot volgend jaar en je kast weer te gaan vullen met lange broeken, vesten en truien (yay!). Alleen, hoe pak je dat nu aan zonder dat je kast een enorme chaos wordt en je het overzicht kwijtraakt? Lijkt een opgeruimde kledingkast voor jou ook iets ongrijpbaars? Lees dan verder voor zeven handige tips en krijg orde in je kast én hoofd!Lees verder voor zeven handige tips en krijg orde in je kast én hoofd!

1. Kleding organiseren

Begin met het maken van een enorme puinhoop door al je kleding uit de kast te halen. Ja, je leest het goed, je moet eerst rotzooi maken voordat je de kledingkast kunt opruimen! Ga vervolgens over tot het indelen in categorieën: shirt bij shirts, broeken bij broeken, enzovoorts. Vervolgens ga je je kleding per stapel uitzoeken.

Je kledingkast opruimen kan beginnen

Bekijk per kledingstapel wat je sowieso houdt, wat voor een volgend seizoen opgeborgen kan worden, wat je weg kan geven of verkopen en tenslotte wat linea recta de vuilnisbak in kan. Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Veel zullen zich hier in herkennen: je denkt dat je écht vijf nagenoeg dezelfde witte shirts nodig hebt. Want… je weet maar nooit? Onzin natuurlijk. Uiteindelijk heb je twee favorieten die je altijd draagt. Van de rest moet je echt afscheid nemen, want die vullen slechts de ruimte in je kast. Hoe je verder per kledingstuk bepaalt of het beter is om te houden of niet, lees je hieronder.

2. Drie maanden, niet meer!

Ga bij ieder kledingstuk na wanneer je het voor het laatst gedragen hebt. Is dat langer dan drie maanden geleden? Als dat komt doordat het een kledingstuk voor een speciale gelegenheid is of omdat het een seizoensitem is, dan kan je het houden. Zo niet, dan ga je het niet meer dragen. Echt niet. Tijd om weg te doen! Wist je trouwens dat je bij ALLSAFE ook je zomer- of winterkleding op kan bergen? Dat kan al vanaf 1m3 en zo heb jij weer extra ruimte in je kast!

Kledingkast opruimen

3. Oude kleding: weg ermee

Iedereen bewaart wel oude shirts en broeken ‘voor het geval dat’. Drie broeken die vies mogen worden, vier slaapshirts en nog wat oude sokken met gaten. Maar be honest: je verft of verbouwt je huis niet drie keer per jaar, dus die oude kleding is hartstikke onnodig. Eén oude broek en twee shirts is echt wel genoeg.

4. Miskopen horen bij het leven

Wat je vast ook wel herkenbaar is: je bewaart items die je nooit draagt en niet leuk vindt, puur omdat je het zonde vindt om weg te gooien. Bijvoorbeeld omdat je al vrij snel doorhad dat het een miskoop was. Dat is geen ramp en kan gebeuren. Wie weet wordt je huisgenoot, vriendin of het goede doel er wel blij van.

Gooi een kledingstuk dat nog in goede staat is in ieder geval niet weg! Kleding recyclen kan tegenwoordig niet meer altijd, ondanks dat het er nog goed uitziet. Dat komt door fast fashion consumeren, iets dat veel te veel gebeurt. Consumenten willen vooral veel kleding voor weinig geld. De kwaliteit van zulke kledingstukken is aanzienlijk minder en het textiel recyclen is daardoor niet mogelijk. Ook weer een goede reden om wat bewuster kleding te gaan kopen. Wat natuurlijk, wel altijd kan is kleding naar de kringloop brengen!

5. Gouden tip

Na al deze tips blijven er ongetwijfeld kledingstukken liggen waar je enorm over twijfelt. Een goed idee is dan om het eens aan te trekken en te zoeken naar een leuke combinatie met een kledingstuk dat je sowieso houdt. Past het nog, staat het leuk en het belangrijkst: voel je je er comfortabel in? Zo niet, weg ermee. Mocht het toch verrassend leuk blijken te staan, maak dan een foto van je outfit en sla ‘m op voor later, wanneer je keuzestress hebt.

kledingkast opruimen

Maar dan.. hoe houd je het netjes?

6. Je kleding minimaliseren

De kans is groot dat je kledingkast in de haast van alledag snel weer een chaos wordt. Toch zijn er manieren waarop dat minder snel gebeurt. Laat je vooral niet (meer) verleiden door aanbiedingen op dagen als Black Friday. Je gaat dan impulsaankopen doen en dat zijn vaak dingen die je helemaal niet nodig hebt en waar je snel op uitgekeken bent.

Investeer daarentegen liever in een aantal goede en tijdloze kledingstukken. Dat is veel duurzamer: je doet er langer mee omdat het van betere kwaliteit is en het raakt niet uit de mode. Schaf bijvoorbeeld een mooie witte blouse aan, een wat duurdere mom-jeans en een paar goede zwarte laarsjes. Dan heb je drie classy, tijdloze items die je met van alles kunt combineren.

7. Hacks voor je kledingkast opruimen

Natuurlijk kan je ook ruimte besparen door optimaal gebruik te maken van je kledingkast zelf. Allerlei slimme hacks om je kleding, schoenen en accessoires op te bergen, vind je hier. En is je kast nou gewoon echt niet praktisch ingericht, bijvoorbeeld met alleen maar planken? Kijk dan eens online, bijvoorbeeld bij IKEA, voor een handigere kast. Daar koop je hele efficiënte ruimte hacks. Denk je aan iets groter dan een handige hoekkast? Kijk dan bij ALLSAFE naar extra kastruimte, voor écht de beste ruimteoplossingen.

Zo zie je maar weer, je hoeft echt geen Marie Kondo te zijn om een nette, georganiseerde kast te hebben. Als je deze tips ter harte neemt, wordt het organiseren nog leuk ook!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder