• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Studeren, wonen en werken in het buitenland: een handige checklist!

1 mei 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Studeren, wonen en werken in het buitenland: een handige checklist! Verhuistips

Ben je toe aan een sabbatical en wil je voor een jaar reizen en/of werken in het buitenland? Of ben je nog bezig met je studie en wil je studeren in het buitenland? Een jaar studeren, wonen en werken in het buitenland is heerlijk bevrijdend. Maar wat moet je allemaal regelen? Hieronder een checklist.

✓ Toelating baan/school

Een van de belangrijkste en eerste dingen die je zal moeten regelen is het regelen van toelating tot de buitenlandse studie of een buitenlandse baan. Wil je studeren in het buitenland, dan zal je een toelating moeten regelen tot de school of universiteit daar. Hier kan veel tijd overheen gaan, dus begin hier op tijd mee!

Wil je werken in het buitenland, dan zal je een baan moeten vinden, tenzij je een jaar wilt rondreizen en ter plekke banen gaat spotten. Dat maakt het wel spannend! Veel mensen die een wereldreis maken en ook willen werken in het buitenland zoeken ter plaatse naar een tijdelijke baan.

✓ Visum aanvragen

Visum aanvragen tipsWanneer je binnen Europa gaat wonen of werken, hoef je geen visum aan te vragen. Voor alles buiten Europa wel. Het hangt erg af van het land van bestemming hoe lang je visumaanvraag kan duren. Bij sommige landen kun je al binnen een dag een visum verkrijgen, bij andere kan het tot enkele weken, zelfs maanden duren.

Laat je bij het aanvragen van een visum goed informeren over de vorm van je visum. Wanneer je een verkeerd visum hebt aangevraagd (bijvoorbeeld een toeristenvisum in plaats van werkvisum), dan kan het heel lastig tot onmogelijk worden om toch te gaan werken in het buitenland!

✓ Onderdak in het buitenland

Vaak kun je bij je buitenlandse universiteit of werkgever al hulp vragen voor huisvesting. Zo kun je natuurlijk op een buitenlandse universiteitscampus gaan wonen tussen je andere studiegenoten. Anders heb je natuurlijk altijd Google nog voor leuke adresjes. Wil je bijvoorbeeld gaan hoppen tijdens je wereldreis? Steeds meer mensen gebruiken AirBnB voor leuke en voordelige adresjes.

✓ Verzekeringen afsluiten

Wanneer je gaat studeren in het buitenland, moet je ook je verzekeringen regelen. Je bent nog steeds verplicht om in Nederland je basisverzekering aan te houden, ook al schrijf je je uit bij je gemeente. Kun je aantonen dat je het buitenland gaat werken? Dan kun je wel je ziektekostenverzekering stopzetten en dubbele kosten besparen!
Voor beide situaties geldt ook dat je goed naar je reisverzekering moet kijken. Je hebt speciale reisverzekeringen voor mensen die voor langere tijd naar het buitenland gaan. De Globetrotter verzekering biedt bijvoorbeeld volledig medische dekking.

✓ Vervoer

Meestal geldt: hoe eerder je je reis boekt, hoe goedkoper het ticket. Let op; bij sommige landen moet je in het bezit zijn van een retourticket wanneer je een visum aanvraagt.

✓ Vaccinaties

Werken in het buitenland en vaccinatiesWij als Nederlanders zijn niet altijd beschermd tegen de andere leefomstandigheden in het buitenland, waardoor je goed ziek kan worden! Informeer daarom op tijd bij je huisarts welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw verblijf in het land. Vaccinaties voor de meeste ziektes moeten minimaal 6 weken van tevoren gehaald worden, echter voor Hepatitis A en Encefalitis is het het beste als je dit 6 maanden van tevoren doet!

✓ Je woning

Met bovenstaande 6 checkpunten ben je goed voorbereid op je verblijf in het buitenland, maar heb je ook al gedacht aan wat je gaat doen met je huidige woning in Nederland? Je hypotheek of huur blijft natuurlijk wel gewoon doorlopen wanneer je van plan bent terug te keren na je wereldreis.

Een oplossing is om je woning te verhuren zodat je geen dubbele woonlasten hebt wanneer je in het buitenland woont en werkt. Veel reizigers kiezen er dan voor om hun waardevolle spullen en persoonlijke items op te slaan bij ALLSAFE Mini Opslag. Bijvoorbeeld je sieraden, matras, kleding en andere waardevolle spullen. Zo weet je zeker dat deze in goede conditie blijven en hoef je geen vreemden op je matras te laten slapen. Je kunt bij ALLSAFE al vanaf € 1,40 per week een opslagruimte huren!

Met bovenstaande 7 checkpunten ben jij goed voorbereid op je reis naar het buitenland en kun je met een gerust hart tijdelijk gaan wonen en werken op jouw droombestemming. Veel reisplezier!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder