• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zo maak je je tuin klaar voor de herfst! (Deel 2)

4 oktober 2023 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Zo maak je je tuin klaar voor de herfst! (Deel 2) Tips voor opruimen en opbergen

Als het goed is ben je na het eerste deel van de blog over het herfstklaar maken van je tuin al druk aan de slag gegaan. Lees het hier nog even terug! In het tweede deel van deze blogserie vertellen we je in de laatste belangrijke stappen hoe je zorgt dat je volgend jaar lente nog steeds zo’n mooie tuin hebt om van te kunnen genieten. Doe er je voordeel mee!

Stap 4: Snoeien maar deze herfst!

Voordat de temperaturen echt flink beginnen te dalen, is het slim om de hele tuin een goede knipbeurt te geven. Zo weet je zeker dat de planten er weer even tegenaan kunnen. De volgende elementen in je tuin dien je goed onder handen te nemen in de herfst:

  • Als je een coniferenhaag hebt, kun je die terugsnoeien. Zorg er hierbij voor dat je dat in een puntvorm doet; de onderkant van de conifeer is dus breder dan de bovenkant. Ook andere groenblijvende hagen kunnen licht worden teruggesnoeid na de langste dag van het jaar.
  • Snoei planten meteen na de bloeiperiode. Als een plant al in het voorjaar is uitgebloeid, maar je deze pas in de herfst gaat snoeien, komen er het volgende voorjaar geen bloemen meer aan. Hou dus goed in de gaten wanneer de plant is uitgebloeid en verwijder meteen daarna de uitgebloeide delen.
  • Let erop dat het gereedschap waarmee je gaat snoeien goed scherp is. Met bot gereedschap maak je het jezelf alleen maar moeilijker, en je brengt de planten onnodig veel snoeischade toe! Ook belangrijk is dat je na oktober absoluut niet meer met de snoeischaar in de weer gaat. Hoe kouder het wordt, hoe moeilijker het voor de planten is om te herstellen van hun snoeibeurt!

Stap 5: Maak tijd voor vijveronderhoud

herfst

Ook de vijver dient herfst- en winterklaar gemaakt te worden. De planten en vissen hebben je hulp nodig, anders komt het niet goed! Ten eerste beginnen aan het eind van de zomer de blaadjes natuurlijk van de bomen te vallen. Haal ze snel uit het water, anders gaan droge bladeren al snel rotten. Als voorzorgsmaatregel kun je natuurlijk ook een net over de vijver heen spannen; dat scheelt je weer werk! Met een schepnet haal je het rottende plantafval makkelijk van de bodem. Is het tijd om de vijver een grote schoonmaakbeurt te geven? Ook dat kun je het best in het najaar doen. Dat komt doordat de vissen en planten die in je vijver leven, dan veel minder actief zijn. Een schoonmaak heeft dan dus minder negatieve effecten op het vijverleven.

Stap 6: Kortwieken voor de herfst

In het voorjaar en de zomer moet het gazon natuurlijk regelmatig worden gemaaid. Dat is logisch, want dan is het gras volop aan het groeien. Voor je het weet staat het tot je enkels; tijd om de grasmaaier uit de schuur te pakken! In het najaar is het juist niet goed om je gras dagelijks te maaien. Het groeit dan namelijk niet meer aan, en voor je het weet zit je met allemaal kale plekken te kijken. Maai in oktober voor de laatste keer het gras tot op zo’n 5 centimeter hoogte, en raak het vervolgens de rest van de herfst en winter niet meer aan. Zo komt je mooie gazon prima de kou door.

gras maaien

Stap 7: De koukleumen naar binnen verplaatsen

Niet alle planten komen even goed de herfst en de winter door. Bij planten die niet goed tegen de kou kunnen, is het goed om ze in de herfst naar binnen te halen. Doe dit voordat de eerste kou eraankomt. Maar: hoe langer de planten buiten staan, hoe beter! Op welke plek je de plant binnen neer moet zetten, hangt een beetje van de soort af. Planten die in de winter hun blad verliezen, mogen op een donker plekje staan totdat de eerste zonnestralen weer doorbreken. Planten die in de winter groen blijven, hebben ook binnen genoeg zon nodig. Zet ze dus voor het raam! Heb je thuis geen ruimte voor je planten en hebben ze ook weinig water nodig? Misschien is het nog een optie om ze extern op te slaan?

De tuin herfstklaar maken is na het lezen van dit artikel een makkie geworden! Je weet nu precies wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je komende zomer ook weer in je tuin kunt gaan genieten. En onthoud goed: Voor rust en ruimte in je hoofd, huis en tuin, kun je makkelijk je spullen opslaan in een externe oplagruimte van ALLSAFE!

In onze blog over een ideale lentetuin lees je tips om je tuin juist klaar te maken voor het lekkere weer. Je leest het hier:

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder