• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

10 tips om een kleine tuin in te richten

10 juli 2022 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
10 tips om een kleine tuin in te richten Woontips

Nu de zomer is aangebroken is het weer tijd om je tuin tot een heerlijk verblijf te maken. Helaas beschikt niet iedereen over een lekkere grote leeftuin. Wist je dat 1 miljoen Nederlanders alleen een balkon of dakterras hebben en geen tuin? Heb jij ook alleen een balkon of kleine tuin en zou je deze willen opleuken, en wel zo dat hij niet kleiner lijkt? Met de tien tips uit dit blog weet jij precies hoe je je tuin of balkon efficiënt, sfeervol én groots kunt inrichten!

1. Maak gebruik van verschillende hoogtes om meer dimensie in je tuin te krijgen

Bij een kleine tuin kun je heel leuk spelen met verschillende hoogtes. Maak bijvoorbeeld het zitstuk van verhoogde vlonderplanken. Zo creëer je spanning en diepte in de tuin.

2. Gebruik grote tegels

Je tuin lijkt rustiger en ruimer als je kiest voor grote tegels. Je hebt minder voegen en dus minder drukte, waardoor je tuin optisch groter lijkt.

3. Speel met de breedte of diepte van je tuin

Veel tips zitten in het optisch groter maken van je tuin. Heb je een brede, maar korte tuin? Richt deze dan zo in dat je lijnen hebt van links naar rechts. Leg bijvoorbeeld de vlonderplanken in de breedte. Bij een lange, smalle tuin is dat andersom.

4. Verticaal tuinieren – ook voor op je balkon!

Met een kleinere oppervlakte kun je natuurlijk wel de hoogte in. Klimplanten zoals klimop, kamperfoelie, passieflora en een druif gaan mooi de hoogte in. Daarnaast zijn bomen een goed idee, ook al lijkt het van niet! Wanneer je een boom plaatst, breekt dit het zicht, waardoor je een ruimtelijker gevoel krijgt. Het hebben van een boom in een stadstuin heeft daarnaast nog een voordeel: het ritselen van de blaadjes maakt dat de geluiden van het verkeer naar de achtergrond verdwijnen.

5. Een kleine vijver voor een spiegelend effect

In huis plaatsen veel mensen een spiegel voor het ruimer laten lijken van een kamer. Dit kun je ook in de tuin doen met vijvers! Door het spiegelende oppervlakte wordt er een dimensie aan toegevoegd.

6. Zoek tuinmeubilair uit met dubbelfuncties

Een tuinbankje met opbergruimte of een pergola met daaraan een schommel: bespaart ruimte dus dubbel zo veel plezier!

7. Geen tuinstoelen maar bankjes onder de tafel

Leuk voor als je kids hebt: een tuinbankje neemt minder ruimte in dan verschillende stoelen naast elkaar.

8. Grote tuinpotten in plaats van veel kleine plantjes

Hoe leuk is het als je een paar grote en kleurige tuinpotten hebt staan in plaats van een heleboel kleintjes? Veel kleintjes geven net als de tegels een rommelig effect waardoor je tuin kleiner oogt.

9. Maak gebruik van één kleurenpalet om je tuin tot een oase van rust te maken

Veel verschillende kleuren in je tuin of balkon ziet er vrolijk uit, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat het onrustig wordt. Je kunt beter kiezen voor meerdere kleuren binnen het zelfde kleurenpalet, bijvoorbeeld meerdere kleuren blauw of groen.

10. Berg de items op die je weinig gebruikt

Zoals in voorgaande tips terug is gekomen: less is more. Zo ook met de gebruiksitems die je in je tuin of op je balkon hebt staan. Wanneer je potjes, gereedschap of andere items voorlopig niet gebruikt, kun je ze beter ergens anders opbergen. Bijvoorbeeld in een kleine opslagruimte in de buurt. Dit hoeft geen grote ruimte te zijn. Bij ALLSAFE huur je ruimtes al vanaf 1m3 waar zo al je klein tuingereedschap en losse tuinspullen in passen! Zo zorg je ervoor dat je zowel buiten als binnen alles netjes en ruim houdt. Heb je daarnaast bijvoorbeeld een BBQ die je liever niet in de regen laat staan? Dan kun je een grotere ruimte huren.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder