Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Een kleine seniorenwoning inrichten: zo behoud je ruimte!

14 mei 2015 Door ALLSAFE Leestijd: 4 minuten
Een kleine seniorenwoning inrichten: zo behoud je ruimte! Woontips

Er komt een tijd dat je kinderen al jaren uit huis zijn en je liever kleiner wilt gaan wonen. Verhuizen naar een seniorenwoning is dan een optie. Het blijkt dat seniorenwoningen gemiddeld 60% kleiner in woonoppervlakte zijn. Wat doe je dan met alle meubels en spullen die niet meer in het nieuwe huis passen? Hieronder geven wij je de beste tips om toch ruimtelijk te kunnen wonen en je dierbare spullen te behouden.

Ruimte maken is noodzakelijk

Zoals hierboven al gezegd, is het hoogstwaarschijnlijk dat je kleiner zult gaan wonen. Toch zal je misschien nog wel éxtra ruimte nodig hebben: denk maar eens aan een rollator of rolstoel die zich vrij door de woning moet kunnen bewegen of een bed dat tijdelijk of permanent in de woonkamer komt te staan. En als belangrijkste dat je geen afscheid hoeft te nemen van je dierbare spullen.

Spullen weg

Een slimme manier om ruimte te creëren in de kleinere woning is om een schifting te maken in je spullen. Welk huisraad gebruik je al jaren niet meer? Heb je nog kinderspeelgoed liggen waar de kleinkinderen toch niet meer mee spelen? Dit kun je doorgeven aan de volgende generatie of bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel brengen.

Je zal daarnaast waarschijnlijk ook wel veel spullen hebben met een grote emotionele en financiële waarde. Fotoalbums van vroeger, schilderijen of meubilair wat je wel graag wilt houden, maar waar eigenlijk geen ruimte voor is. Of seizoensspullen zoals tuinkussens en kerstspullen die je slechts één seizoen van het jaar gebruikt.

Een oplossing om deze spullen te blijven behouden is om ze in een externe opslagruimte op te bergen. Je kunt je spullen daar veilig en droog opbergen en deze weer terughalen wanneer je wilt. Tevens kan je ook gebruik maken van een verhuishulp als het vervoer van spullen niet zelf mogelijk is. Deze hulp komt je selectie van spullen voor in de opslagruimte ophalen en plaatst ze in de opslag.  Zo kan je alles waar je geen ruimte voor hebt toch behouden.

Groots wonen in een klein huis:

Na de schifting in je spullen is het ook van belang om de seniorenwoning ruimtelijk in te richten. Mocht je bijvoorbeeld al een rollator of rolstoel hebben of zit deze in het verschiet, dan is het noodzakelijk dat de woning wel rolstoeltoegankelijk is (ruimte om de rolstoel vrij door het huis te bewegen). Hieronder volgen een paar tips:

• Zet niet teveel tafeltjes en stoelen in het midden van de ruimte of te dicht op elkaar.
• Maak gebruik van verticale lijnen om de ruimte optisch groter te maken.
• Lichte kleuren aan de muren of vloerbedekking met een lichte tint zorgen ook dat de ruimte fris en groot aanvoelt
• Uitschuifbare meubels zijn erg handig: een eettafel met een extra middenstuk komt goed van pas als je eters hebt: daarna is deze weer eenvoudig in te klappen.
• Een stoel die uitklapbaar is tot keukentrapje kan zeer goed van pas komen en staat dus nooit in de weg door zijn dubbele functie!

Met bovenstaande tips beleef je veel woonplezier in een nieuwe fase in je leven!

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je makkelijk ruimte voor jouw hobby?
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 6 minuten

Hoe maak je makkelijk ruimte voor jouw hobby?

Ben jij begonnen met een nieuwe creatieve hobby? En mag jij je... Lees verder

10 opruimtips van onze opruimcoach – altijd een opgeruimd huis!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 7 minuten

10 opruimtips van onze opruimcoach – altijd een opgeruimd huis!

Eigenlijk houdt niemand van opruimen, dit terwijl het eindresultaat zo... Lees verder

Opbergtips voor in huis: zo maak je nog eens ruimte én overzicht!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 6 minuten

Opbergtips voor in huis: zo maak je nog eens ruimte én overzicht!

Je kunt veel ruimer wonen dan je denkt. In lege hoekjes, achter de... Lees verder