Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Gezond leven en eten. Zo hou je het makkelijk en leuk!

21 februari 2019 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Gezond leven en eten. Zo hou je het makkelijk en leuk! Woontips

Iedereen wil gezond leven en eten. Maar je hebt niet altijd verse groente in huis. En 200 gram groenten en 2 stuks fruit… dat lijkt zo eenvoudig, maar kom jij daar dagelijks aan? In deze blog lees je hoe je eenvoudig zélf groenten en fruit kan verbouwen. En dat gewoon in huis! Zo maak je gezond eten makkelijker en leuker. Niet alleen voor jezelf, maar voor je hele gezin!

Start je eigen binnen-moestuin

Gezond leven en etenHeb je geen groene vingers? Of hou je gewoon niet van tuinieren? Geen probleem, een moestuintje aanleggen kan ook gewoon binnen. Het enige dat je nodig hebt zijn potjes, potgrond, zaden én…een beetje ruimte.

Voor moestuinplanten kun je het beste organische potgrond gebruiken (zonder turf). Dit is een stuk milieuvriendelijker en 100% biologisch, dus gezonder. Hoe groot de potten moeten zijn, hangt af van de soort groente of fruit die je wil kweken.

Zet je planten bij voorkeur in het volle licht. Passen ze niet op de vensterbank? Kies dan voor een kweektafel of kweekrekken. Hierin plaats je meerdere planten bij elkaar en heb je geen aparte potten nodig. Dat scheelt ruimte en je houdt je keuken schoon.

Welke groente kun je thuis verbouwen?

Ga je aan de slag met je binnen-moestuin, kies dan in principe voor wat kleinere soorten; die zullen naar omstandigheden beter groeien. Vooral kleine cherrytomaten kun je heel goed binnenshuis verbouwen.
Gezond eten en levenGeef ze genoeg water en zet ze aan de zonnige kant van je huis. Heb je weinig zonlicht in huis? Gebruik dan een speciale kweeklamp.

Ook lente-uien zijn heel geschikt voor je moestuintje. Ze geven lekker veel smaak af, zijn heel gezond en nemen weinig ruimte in. Hetzelfde geldt voor radijsjes en paprika. Deze groente doen het binnen zelfs beter dan buiten! Ben je een sla-eter? Kies dan voor pluk-sla. Die groeit snel en geeft veel smaak af. hebben. Tip: kweek zowel groene als rode, dat staat ook nog eens heel kleurrijk op je bord!

Haal meer pit uit je fruit!

Gezond leven en etenAppels en peren groeien aan bomen en die zet je natuurlijk niet zo makkelijk binnen neer. Maar heb je al eens aan aardbeien, vijgen of olijven gedacht? Deze vruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels en weinig calorieën. Lekker als tussendoortje, of door je eigen verbouwde sla. En de kleine vijgen- en olijvenboompjes passen weliswaar niet op je vensterbank, maar staan heel leuk in die vergeten hoek bij het raam.

Ook avocado’s (Ja ook een fruitsoort, echt!) zijn supergezond en heel eenvoudig zelf te kweken. Je hoeft er maar één te kopen en uit de pit kweek je meerdere prachtexemplaren. Ze hebben wel ruimte nodig en een zonnig plekje!

Gezond eten? 3 Tips

Heb je eenmaal de smaak van het kweken te pakken, dan komt het aan op doorzetten. Daarom nog 3 snelle tips die je kunnen motiveren om gezonder te eten en te leven.

  1. Koop een mooie of bijzondere fruitschaal en zet deze op een opvallende plek in de keuken of woonkamer. Zo ziet je fruit er nog aantrekkelijker uit. Misschien pak je dan eerder een van deze gezonde tussendoortjes dan een koekje 😉
  2. Maak een lekkere fruitsalade voor bij de avondmaaltijd. Zo kun je je hele gezin fruit laten eten. En als je het zelf hebt verbouwt, smaakt het nog lekkerder
  3. Houd op een krijt- of memobord aan de muur bij hoeveel groenten en fruit je gezin eet: zo zie je meteen of je aan je dagelijkse hoeveelheid komt.

Extra tip: Geen ruimte voor je binnen-moestuin? Gezond leven en etenMaak ruimte in huis door spullen die je maar weinig gebruikt, veilig en droog op te slaan in een opslagruimte. Denk bijvoorbeeld aan je golfspullen, winterkleding, kerstspullen en hobbymaterialen.

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je makkelijk ruimte voor jouw hobby?
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 6 minuten

Hoe maak je makkelijk ruimte voor jouw hobby?

Ben jij begonnen met een nieuwe creatieve hobby? En mag jij je... Lees verder

10 opruimtips van onze opruimcoach – altijd een opgeruimd huis!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 7 minuten

10 opruimtips van onze opruimcoach – altijd een opgeruimd huis!

Eigenlijk houdt niemand van opruimen, dit terwijl het eindresultaat zo... Lees verder

Opbergtips voor in huis: zo maak je nog eens ruimte én overzicht!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 6 minuten

Opbergtips voor in huis: zo maak je nog eens ruimte én overzicht!

Je kunt veel ruimer wonen dan je denkt. In lege hoekjes, achter de... Lees verder