• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

Jouw huis of kamer tijdelijk onderverhuren? 5 dingen waar je aan moet denken

23 juli 2014 Door ALLSAFE Leestijd: 4 minuten
Jouw huis of kamer tijdelijk onderverhuren? 5 dingen waar je aan moet denken Woontips

Het klinkt ideaal; bijverdienen door je huis te onderverhuren als je er toch een tijdje niet bent. Bijvoorbeeld tijdens je vakantie of verblijf in het buitenland, maar ook als je je huis niet verkocht krijgt. Websites als Airbnb en Wimdu spelen mooi in op deze ‘homesharing’ trend en faciliteren de mogelijkheid je huis op hun online platform in de verhuur aan te bieden. Maar wil je na jouw verhuurperiode niet voor onaangename verassingen komen te staan, houd dan wel rekening met een aantal praktische zaken. Wij zetten ze hier voor je op een rij.

1. Check of je jouw huis of kamer wel mag onderverhuren

Steeds meer gemeentes treden hard op tegen illegale vormen van onderverhuur. Maar wat mag en nu wel en wat niet? Als je een zelfstandige woning huurt mag je deze gedeeltelijk onderverhuren, tenzij in jouw huurovereenkomst iets anders staat. Heb je een koophuis waar nog een hypotheek op zit? Dan is het in de meeste gevallen niet toegestaan je huis te verhuren zonder toestemming van je hypotheekverstrekker. Check dus eerst of het mag, voor je je woning in de verhuur aanbiedt!

2. Tijdelijk je huis onderverhuren

Korte periode
Je kunt je huis aanbieden op websites zoals AirBnB en Wimdu. Deze platformen zijn vooral geschikt voor de kortere huurperiodes, bijvoorbeeld een vakantieperiode van 2 weken. AirBnB berekent 6-12% servicekosten over het huurbedrag.

Langere periode
Veel hypotheek verstrekkers werken samen met bemiddelingsbureaus die je kunnen begeleiden bij de verhuur. Zij berekenen hiervoor bemiddelingskosten. Voor een langere verhuurperiode kan dit de moeite waard zijn. Ook bedrijven zoals Rotsvast groep en Direct wonen bemiddelen graag bij de onderverhuur van je huis, maar vragen hier meestal een ook fee voor. Dit soort partijen doet vaak wel een screening voor de betrouwbaarheid van de huurder, wat erg fijn kan zijn als je voor langere tijd weg bent.

3. Is jouw onderhuurder wel betrouwbaar?

Welke optie je ook kiest, laat de huurder zich altijd legitimeren met een origineel en geldig legitimatiebewijs voordat je een overeenkomst aangaat. Zorg ervoor dat deze persoon ook degene is die de sleutel haalt en het huurcontract tekent. Je kunt met de huurder de afspraak maken dat er af en toe iemand je huis komt controleren. Dit kun je bijvoorbeeld door een familielid of goede vriend(in) laten doen, zo kun je je huurder een beetje in de gaten houden.

4. Zorg voor een huurcontract voor bepaalde tijd én een borg

Maak gebruik van een standaard huurcontract voor bepaalde tijd, deze kun je als template op het internet vinden. Laat de onderhuurder ook een beëindigingsovereenkomst ondertekenen. Als je dat niet doet dan zul je de onderhuur formeel moeten opzeggen en dat is een hele administratieve heisa via de officiële weg. Vraag ook een borg, die je teruggeeft als je alles in goede staat terugkrijgt.

5. Belangrijke spullen tijdelijk opslaan

Maak goede afspraken over de verzekering van jouw inboedel. Haal voor de zekerheid zolang je weg bent de kwetsbare, emotionele en waardevolle spullen uit je huis. Hoe meer van deze spullen, hoe meer risico op schade en onaangename verrassingen bij terugkomst. Je kunt overwegen de spullen die belangrijk voor je zijn, tijdelijk op te slaan bij een opslagbedrijf.

Gebruik deze 5 aandachtspunten bij onderverhuur en voorkom onaangename verrassingen. Zo kun je straks met een gerust hart thuiskomen. Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

10 goede voornemens voor leuker wonen!
Woontips
Leestijd: 5 minuten

10 goede voornemens voor leuker wonen!

Januari – tijd om aan je goede voornemens te beginnen! De go... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder