• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Stoppen met impulsaankopen? 7 tips!

21 december 2020 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Stoppen met impulsaankopen? 7 tips! Tips voor opruimen en opbergen

Heb jij het gevoel dat je écht teveel spullen in huis hebt, maar blijf je spullen kopen? Grote kans dat je gevoelig bent voor zogeheten impulsaankopen. Eigenlijk zegt het woord ‘impulsaankoop’ het al: het gaat om een aankoop die je in een impuls doet. Je ziet iets in de winkel en je móet het gewoon hebben. Impulsaankopen zijn hartstikke zonde van je geld, maar ook van de productie en het afval dat het oplevert. In deze blog lees je 7 tips hoe je kan voorkomen dat je huis vol raakt met allerlei onnodige spullen.

#1: Impulsaankoop of doordachte aanschaf?

Als je wilt voorkomen dat je een impulsaankoop gaat doen, doe je er goed aan om dit product in je agenda te schrijven voor over een aantal weken. Na die weken kom je het product weer tegen en kan je beslissen of je het nog steeds wil kopen. Grote kans dat de urgentie om het product te kopen wel verdwenen is. Bij nader inzien is het bijvoorbeeld toch niet per se nodig of wel erg duur.  Maar wil je het item na die weken nog steeds graag hebben? Dan is het geen impulsaankoop en kan je een verstandige aanschaf doen! Zo kun je een lijstje maken voor alle producten die je voorbij ziet komen en graag wilt hebben uit impuls.

# 2: Lijstje maken van benodigdheden

Mensen die niet gefocust door een winkelcentrum of supermarkt lopen, kopen meer spullen die ze niet nodig hebben. Maak daarom een lijstje met dingen die je gaat kopen. Spreek met jezelf af dat je je hieraan houdt. Kom je gegarandeerd niet thuis met onnodig spul.

# 3: Maandbudget maken

Weet jij hoeveel geld je per maand uit wilt geven aan kleding, boodschappen en interieur? Stel een budget per maand vast en maak een potje voor dit soort uitgaven. Als je weet dat je 150 euro aan kleding uit mag geven per maand, is het makkelijker om jezelf hier ook aan te houden. En wie weet houd je aan het eind van de maand zelfs wel geld over nu je er meer op let. Dat kan je dan weer sparen voor écht leuke uitgaven.

Lijstje maken

# 4: Stoppen met shoppen

Ben jij iemand die normaliter regelmatig in winkels te vinden is? Ben je door alle websites heen aan het scrollen om alle aanbiedingen te zien? Of ga je vaak lekker ‘funshoppen’ omdat je niet weet wat je anders moet doen? Hoe heerlijk je ook kan verdwalen in de winkelstraten, iedere keer dat je daar komt, loop je het risico impulsaankopen te doen. Je kunt makkelijk worden verleid door mooie aanbiedingen of leuke spulletjes. Probeer die frisse neus of dat vermaak niet te halen in de stad of bij online webshops, maar gewoon ergens anders buiten. Zoek een mooie route om te wandelen en haal een koffie to-go: ben je zeker weten stukken goedkoper uit.

# 5: Af van impulsaankopen! Think twice

Denk bij alle mogelijke impulsaankopen twee keer na en stel jezelf een aantal vragen:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Heb ik dit morgen ook nog nodig? En volgende week?
  • Kan ik er nog een weekje zonder?
  • Is het iets dat ik alleen nu/hier kan kopen? Of is het er volgende week ook nog voor deze prijs?
  • Kan ik het betalen?
  • Lost deze aankoop mijn probleem op?

# 6: Blijf weg bij de supermarktaanbiedingen aan de kassa

Die bak met aanbiedingen op de route naar de kassa, je kent het wel.. Hoe verleidelijk ook, je hebt deze producten niet nodig. Tenminste, als ze niet op de lijst staan die je in punt #2 hebt gemaakt. De producten in de aanbiedingenbak zijn daadwerkelijk heel goedkoop, maar wanneer je het koopt en niet gebruikt, ben je natuurlijk altijd duurder uit dan wanneer je het niet had aangeschaft.

Lijstje maken

# 7: Neem cash mee in plaats van je pinpas

Meestal weet je van te voren wel hoe duur je aankoop wordt. Als je dat bedrag meeneemt, kun je je impulsaankopen sterk beperken. Neem voor boodschappen maximaal je weekbudget mee. En op = op. Als je vandaag alles uit hebt gegeven, mag je de rest van de week die winkel niet meer in. Door je dat te realiseren, leg je misschien toch sneller die dure dingen terug.

Na deze tips weet je precies hoe je scherper moet zijn op je uitgaven en om de verleiding van impulsaankopen te weerstaan. Maar nu je hieraan begint, heb je van je vorige shoppingsessies natuurlijk nog een hele hoop spullen in huis staan! Die kleren, de dure apparatuur en huisdecoratie ga je zeker niet weggooien.

Denk eens aan externe opslagruimte! Dan hoef je nog geen afscheid van deze spullen te nemen en kun je eerst rustig werken aan het dichten van het gat in je hand voor de toekomst. Laat ons je helpen met rust in je huis én hoofd!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder