• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zo kun jij ook minimalistisch leven!

13 mei 2019 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Zo kun jij ook minimalistisch leven! Tips voor opruimen en opbergen

Staat jouw huis ook bomvol met prullaria, mandjes, planten, souvenirs, kaarsen en posters? En wil je daar eigenlijk heel graag vanaf? Wil je ook een rustig huis zonder overbodige spullen? Dan heb je misschien veel aan de opruim- en weggooi theorieën van de beroemde Japanse goeroe Marie Kondo. Volgens de Japanse word je gelukkiger, rustiger én slanker van een opgeruimd huis en krijg je er meer zelfvertrouwen van. Want een vol huis maakt onrustig en dat kunnen we niet gebruiken in onze hectische levens. Maar hoe doe je dat dan, minimalistisch leven? En kunnen we wel afstand doen van al die herinneringen, souvenirs uit verre landen of lelijke cadeaus?

Van weggooien krijg je spijt

Daar zit je dan naar je halflege kledingkast te kijken. Want tijdens je opruimwoede op een regenachtige zondagochtend heb je alles weggedaan. Ook die mooie sjaal die je van je oma hebt geërfd. En die heerlijke broek, die je weliswaar niet meer past, maar hij komt van dat ene rommelmarktje in Parijs…  Nee, van Marie Kondo wordt je niet relaxed of gelukkig, maar vooral gefrustreerd en een beetje verdrietig. Daarom geven we je drie handvatten om op een bewuste manier te ontspullen, zonder dat je achteraf denkt: “Had ik dit maar nóóit weggegooid!”

Minimalistisch leven

1. Spullen. Heel. Veel. Spullen.

Bij minimalisme draait het allemaal om het hebben van zo min mogelijk spullen én je bewust zijn van de grote hoeveelheid onnodige dingen die je koopt. Heb jij bijvoorbeeld ook zo’n enorm handige pastamaker? Ooit waarschijnlijk één poging gedaan om het apparaat onder de knie te krijgen en daarna achterin een kast gezet om nooit meer tevoorschijn te halen… Of wat dacht je van die uitpuilende collectie vazen en bloempotten? Ze nemen ongelooflijk veel ruimte in en je gebruikt toch meestal dezelfde favoriete vaas voor je wekelijkse bos bloemen.

Gelukkig hoef je bij minimalistisch leven niet gelijk je hele huisraad op straat te zetten! Zie het als het creëren van rust door veel spullen uit je directe omgeving weg te halen. Sta je op het punt je huis op te ruimen of iets nieuws te kopen? Vraag je dan bij alles wat door je handen gaat af of je het gebruikt, of dat het in een donker hoekje in huis stof ligt te vangen. Welke voorwerpen zijn echt functioneel en hebben waarde in je leven?

2. Dicht die portemonnee

Minimalistisch leven doe je al door spullen weg te geven, te verkopen, weg te gooien of extern op te slaan. Maar daarmee is het probleem nog niet weg. Misschien heb je ook een klein gaatje in je hand? Hierdoor val je snel voor kleine snuisterijen en huisdecoratie in de winkel? Vanaf nu een opdracht voor je: iedere keer als je iets koopt, vraag je dan af of je het opnieuw zou kopen als je het kwijt zou raken. En eh… heb je niet al iets soortgelijks in huis?

3. Wat als…

Ok, je hebt je ontdaan van een deel van je spullen en hebt beloofd om voortaan beter na te denken voor je iets koopt. Goed bezig! Er is echter wel één ding: je hebt vast ook een verzameling spullen opgebouwd waarvan je denkt: dit komt misschien nog wel een keer van pas! Onthoud dan een beroemde regel van Marie Kondo, de 20/20 tip: Kun je dit binnen een straal van 20 kilometer voor minder dan 20 euro kopen? Zo ja? Weg ermee!

Is het moeilijker dan je van tevoren had gedacht? Wees evengoed trots op jezelf. Alles wat je misschien nog een keer gebruikt, mag je best nog even bewaren. Of sla alles lekker op in een externe opslag! Gun jezelf de tijd om er rustig over na te denken. Minimalistisch leven hoeft echt niet in één dag te gebeuren!

Bekijk nog meer tips om je huis op een logische manier op te ruimen. En zó wordt jouw huis helemaal instaproof!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder