• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zelf je vloer leggen – zo doe je dat!

11 oktober 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 7 minuten
Zelf je vloer leggen – zo doe je dat! Verbouwen

Een nieuwe vloer kan je huis een hele nieuwe aanblik geven. Het is een klus die je uit handen kunt geven, maar ook prima zelf uit kunt voeren. Kies je voor laminaat, PVC, of misschien wel hout? En welke mogelijkheden bieden de plinten van je vloer? Wij geven je enkele tips zodat je eenvoudig en succesvol je nieuwe vloer kunt leggen!

Soorten vloeren – welke vloer is voor jou ideaal?

Aan het begin sta je meteen voor een belangrijke keuze. Wat voor soort vloer wil je hebben? Wij zetten een aantal mogelijkheden en kenmerken voor je op een rijtje:

  • Vloertegels: vaak gebruikt in badkamers en keukens. Overal toe te passen en eenvoudig te leggen, maar niet verhuisbaar omdat je de vloertegels vastplakt.
  • Tapijt: vaak gebruikt in de woon- of slaapkamer. Vloertapijt is gemakkelijk te verhuizen en vooral ’s winters warm voor de voeten. In plaats van het in één stuk te doen, kan je ook kiezen voor tapijttegels.
  • Laminaat: Makkelijk te leggen met een clicksysteem en goed te onderhouden. Laminaat is vaak voordelig geprijsd, maar wel vatbaar voor vocht.
  • PVC: Vochtbestendig en duurzaam. PVC is gemakkelijker dan laminaat omdat je niet hoeft te zagen (het bijsnijden kan met een scherp mes of schaar), moeilijker dan laminaat omdat je vaak eerst de vloer moet egaliseren.
  • Hout: Houten vloeren zijn duurzaam en mooi. Nadeel is dat je afwerking definitief is wanneer je de vloer vastlegt en dat hij kan gaan kraken als je hem laat ‘zweven’, oftewel niet vastlegt.

Laminaat leggen versus PVC leggen

pvc vloer of laminaatTwee van de soorten vloeren vergelijken we nog even iets uitgebreider omdat de keuze vaak lastig blijkt te zijn. Het gaat om de laminaat en PVC vloeren:

Beide soorten vloeren ontlopen elkaar qua prijs niet veel als je naar de duurdere soorten kijkt. De vanaf-prijzen van laminaat liggen echter wel lager. Voor  je badkamer kan je het beste PVC gebruiken omdat dit veel beter tegen vocht bestand is dan een laminaatvloer. Laminaat kan bij teveel contact met water bobbels gaan vertonen en daar zit je niet op te wachten! Heb je graag vloerverwarming in je badkamer (of in een andere ruimte)? Gebruik dan zeker PVC. Dit geleidt de warmte het beste waardoor je de vloerverwarming eventueel kunt gebruiken als primaire warmtebron. Je hebt dan verder geen kachel meer nodig! PVC gaat daarbij ook een stuk langer mee dan laminaat: het is vrijwel onverslijtbaar.

Wanneer je toch liever laminaat hebt, kan dat natuurlijk een prima keuze zijn. Het is echter niet voor niks zo dat PVC de laatste jaren aan terrein heeft gewonnen ten opzichte van laminaat. It’s up to you!

Ondervloer en plinten

spotjes in plintBij het leggen van een vloer moet je er rekening mee houden dat de ondervloer droog is en blijft. In een bestaand huis zal dit meestal geen probleem zijn, maar in een nieuw huis moet je rekenen op zo’n twee maanden droogtijd voor de nieuwe betonvloer. Bij twijfel kun je het vochtgehalte laten opmeten door een vakman. Wel zo zeker! Let ook op de dikte van de ondervloer. Wanneer je in een appartement woont, zijn er vaak verplichtingen in minimale diktes van ondervloeren zodat je geluidsoverlast voor je buren beperkt.

Ter afwerking van je vloer kan je het beste altijd plinten aanbrengen. Deze zorgen ervoor dat je vloer en muren mooi in elkaar overlopen. Plinten zijn er in allerlei soorten en maten. Het is erg smaakafhankelijk wat jij in je huis wilt hebben. Zo kun je kiezen tussen hoge plinten of lage plinten. Ook heb je de keuze tussen een scherp of juist onscherp contrast met je muur en vloer. Om je plinten functioneel en nog mooier te maken kan je nog veel meer doen. Zo kan je bijvoorbeeld bekabeling achter je plinten langs laten lopen en er zelf lichtjes in (laten) zetten. Een leuk idee voor jou?

Maak ruimte voor het leggen van je vloer

Voor het leggen van een vloer heb je de ruimte nodig. Het is het handigst om je vloer (op z’n minst per ruimte) in één keer te leggen. Wanneer je veel spullen hebt staan, of je spullen staan in een andere kamer in de weg, kan het handig zijn om je spullen elders (tijdelijk) op te bergen. Dat kan bij ALLSAFE Mini Opslag. Hier staan je spullen veilig en verwarmd en heb jij de tijd om je project goed af te ronden! Wil je sommige spullen langer opslaan? Ook dat is mogelijk! Jij huurt de ruimte die je nodig hebt zolang jij dat wil.

Tips voor het leggen van je vloer

Met een aantal dingen moet je voor het leggen van de vloer op tijd rekening houden. Zo is het bijvoorbeeld verstandiger om ruim in te kopen. Vaak kan je binnen 30 dagen ongeopende verpakkingen probleem retourneren. Bij de aanschaf van je vloerdelen kan je kiezen voor gelijke of juist ongelijke breedtes. Ongelijke breedtes kunnen zorgen voor een verrassend en speels effect. Denk er vooraf vooral ook aan om kniebeschermers aan te schaffen zodat het leggen een stuk comfortabeler gaat!Haal je vloerdelen het liefst 2 weken van tevoren in huis wanneer het hout betreft: hout heeft namelijk de tijd nodig om te acclimatiseren en kan nog in- of uitzetten.

legrichting laminaatLegrichting

Wanneer je laminaat of hout ligt, is het ook belangrijk om na te denken over de legrichting. Is de kamer heel lang en smal, dan kun je de vloerdelen beter in de breedte leggen. Zo lijkt de ruimte breder. Andersom hetzelfde: is de kamer kort en breed, dan kun je deze optisch verlengen door de legrichting van het laminaat of hout in de lengte te doen.

Geniet van je vernieuwde huis

Met je nieuwe vloer lijkt je huis wel een transformatie te hebben ondergaan. Je kunt nu je meubels weer terug (laten) zetten en daarbij misschien meteen kiezen voor een nieuwe indeling. Wel zo leuk om eens in de zoveel tijd te doen.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder