• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Hoe richt je een kleine keuken praktisch in?

2 maart 2015 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Hoe richt je een kleine keuken praktisch in? Woontips

42% van de Nederlanders kookte in 2014 vaker thuis dan in 2013. Meer dan de helft is ook van mening dat een gezonde maaltijd het beste thuis bereid kan worden. Toch vinden veel Nederlanders dat hun keuken te klein is om er lekker in te kunnen koken. In dit blog laten wij je puntsgewijs zien hoe je een kleine keuken ruim maakt!

Stap 1: Wat staat in de weg in je kleine keuken?

Kijk eerst kritisch naar je keukeninrichting om meer ruimte te maken: een eettafel met stoelen is gezellig, maar neemt veel ruimte in. Moet de eettafel nu echt in de keuken staan of kan deze ook naar de woonkamer? Eet je er überhaupt nog wel eens aan? Als dit niet het geval is, kun jij kijken of je hem ergens anders kunt opbergen en weer tevoorschijn halen als je een etentje hebt. Dan je vriezer: deze neemt veel ruimte in en wordt over het algemeen niet drie keer per dag gebruikt. Deze zou je daarom ook op zolder, in de berging of schuur kunnen zetten. Zo heb je gelijk een stuk meer ruimte in de keuken!

Stap 2: Keukenkastjes opruimen!

De tweede stap om ruimte te maken is het opruimen van je keukenkastjes: welke keukenspullen heb je nu al jaren niet meer aangeraakt of werken niet meer naar behoren? Gooi deze weg of geef ze aan anderen. Welke keukenspullen gebruik je slechts één of twee keer per jaar, bijvoorbeeld met Kerstmis? Denk bijvoorbeeld aan je kerstservies, gourmetstel of fonduepan, poffertjespan of pastamachine. Deze nemen al snel een paar keukenkastjes in, zonde van de ruimte! Stop deze keukenspullen in stevige verhuisdozen en berg ze in een opslagruimte op. Je hebt deze ook al vanaf 1m3, dus stop deze niet op zolder weg zodat ze daar weer in de weg staan!

Wat ook handig is: een alles-in-1 keukenmachine zoals de Supercook. Deze heeft 8 andere machines in 1 gecombineerd: frituren, koken, kloppen, pureren, snijden, mixen, emulgeren en smelten: zo kun je alle andere apparaten extern opbergen voor als je misschien later een grotere keuken krijgt. Deze kun je online vinden bij verschillende webshops.

Stap 3: Maak een handige keukenindeling

1 op de 2 Nederlanders vindt functionaliteit het belangrijkste criterium voor een ideale keuken. De derde stap is dan ook om je keuken slim in te delen: als je dit goed doet, heb je er veel profijt van! Ga zo te werk dat je spullen die je vaak nodig zult hebben onder handbereik liggen en spullen die je minder vaak nodig hebt wat verder weg.

• Vul bijvoorbeeld een mandje met oliën, kruiden en specerijen en zet deze binnen handbereik van je fornuis.
• Ook keukenspullen zoals een vergiet, roerspatels, pannenlappen en handdoeken moet je makkelijk kunnen pakken. Haakjes zijn hierbij je beste vriend! Zie je de tegeltjes of stuk muur tussen het aanrecht en de keukenkastjes? Deze ruimte kun je heel erg goed benutten voor meer keukengerei! Bevestig hier wat haakjes aan en hang er spatels, scharen, lepels enzovoorts aan. Eventueel kun je hier ook veel gebruikte pannen aan hangen.

Pannendekselhouders

Wie irriteert zich nu niet aan alle pannen en pannendeksels die nooit recht willen liggen, altijd in de weg staan en moeilijk te pakken zijn? Hier heb je verschillende oplossingen voor:
• Tijdschriftenrekken: hang een tijdschriftenrek aan de deur en hang daar je pannendeksels in. Je kan ook een kleintje bevestigen aan de binnenkant van de keukenkastdeurtjes: zo passen er al vier per kastje!
• Pannendekselhouders: bij winkels zoals Ikea en Blokker kun je heel goedkoop speciale houders kopen zodat je nooit meer gedoe hebt.

Keukenlades

Eigenlijk is dit een overbodige tip: door verdelers te gebruiken heb je direct veel meer overzicht in je lades! Heb je erg lange spatels of tangen, dan kun je ook diagonale verdelers gebruiken om zo toch alles passend te maken.

Hoekkastjes voor kleine keukens

Heb je een hoekkeuken en vind je de keukenkastjes eigenlijk niet zo efficiënt? Plaats een hoekcaroussel en je kunt er enorm veel spullen in kwijt! Door aan de carrousel te draaien kun je makkelijk pannen, potjes en andere keukenspullen pakken.

Uitschuifsystemen

Wil je echt efficiënt gebruik maken van ruimte in een kleine keuken, kijk dan naar onderstaande afbeeldingen:

Meer keuken inspiratie en tips? Kijk op onze Pinterest pagina!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder