• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Onderhoud van een oldtimer: hoe blijft deze in topconditie?

23 augustus 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Onderhoud van een oldtimer: hoe blijft deze in topconditie? Woontips

Ruim 20.000 mensen hebben de 33e editie van de Nationale Oldtimerdag op de Bataviaboulevard in Lelystad bezocht. Het evenement is met 430 historische automobielen de grootste oldtimermeeting van de Benelux. De trotse eigenaren kun je nergens blijer mee maken dan met een ritje in een oude bolide. Het rijden in een klassieke auto is nog werken. Alle moderne apparatuur ontbreekt en dat maakt het juist zo mooi. Het heeft iets authentieks. Volgens sommigen is het rijden in een oude auto het enige echte autorijden. Om in de zomermaanden goed voor de dag te komen, is er wel onderhoud nodig. Je wagen blijft niet uit zichzelf zo glimmend als je zou willen. Natuurlijk zal jij hier als fervent oldtimerliefhebber alle zorg voor willen dragen, maar hoe? Wij geven enkele tips waarmee je jouw auto zo goed mogelijk verzorgt!

1. Begin bij het poetsen van de wielen en banden

Op je wielen en banden zit vaak hardnekkig vuil. Dit kun je het beste als eerste verwijderen met een zachte borstel en aparte doek. Wanneer je dit klusje voor het laatst bewaart, is de kans groot dat het vuil op je net gepoetste lak terecht komt.

2. Houd je poetsdoeken voor de auto gescheiden

poetsdoeken autoTijdens het poetsen van je auto is het belangrijk dat je een andere doek hanteert per middeltje dat je gebruikt. Zorg ervoor dat je deze gescheiden houdt zodat bijvoorbeeld het (schoonmaak)middel voor je autolak niet op je bekleding terecht komt. Dit kan namelijk lelijke vlekken opleveren.

Als je een doek op de grond laat vallen: weg ermee. Vuil is soms niet met het blote oog zichtbaar. Zo kunnen er kleine zandkorrels in je doek gekomen zijn. Wanneer je daarmee gaat poetsen, kunnen er lelijke krassen ontstaan.

Gebruik voor het drogen van de auto weer andere doeken. Geen zeem (zoals vroeger gebruikelijker was), geen oude t-shirts, geen oude overhemden. Gebruik microfiber of zacht katoenen doeken. Deze nemen het water veel beter op. Zeker oldtimers kunnen plekken hebben waar water ongewenst blijft staan. Met de juiste doek wordt dit vocht opgenomen en daarmee schade voorkomen.

3. Breng je autowax op de juiste manier aan

Er zijn veel verschillende soorten autowax op de markt. Het kan dan lastig kiezen zijn. Wanneer je het niet precies weet, raden wij je aan advies in te winnen bij een winkel of garage zodat je de juiste keuze maakt. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • Turtle Wax: Turtle Wax zorgt voor bescherming van dat de autolak tegen weersinvloeden, vervuiling en corrosie. Deze wax is makkelijk aan te brengen met een microvezeldoekje. Dit is niet voor niets ‘s werelds best verkochte was!
  • Valma Autowax: Valma autowax is een eenvoudig te verwerken wax met een langdurige bescherming tegen weersinvloeden. Autowax van Valma is zowel geschikt voor unilakken als voor metallic lakken. De wax kent een middellange standtijd en hoge glans dankzij toegevoegde carnaubawax.
  • Valma beauty wax: Valma Beauty Wax geeft langere bescherming en een zichtbaar hogere glans. Deze wax bevat geen oplosmiddelen, en is bestand tegen vele wasbeurten.

Wax moet nooit direct op de autolak aangebracht worden. Wanneer je dit wel doet kunnen er oneffenheden ontstaan. Doe de wax altijd op een doek of pad en ga daarmee over je lak.

Wees niet té enthousiast. Twee lagen wax is voldoende. De eerste laag dekt de lak al grotendeels af en de tweede laag dekt de gemiste plekken. Alles wat je daar bovenop nog doet, dekt geen nieuwe plekken en veeg je er waarschijnlijk bij de afwerking af.

4. Oldtimer stalling

Olditmer Stalling ALLSAFEEen absolute must is een stalling voor je auto. In de buitenlucht (zeker in de winterse maanden) zal een oldtimer eerder verroesten en andere gebreken gaan vertonen. Een veilig, droge plek met de juiste luchtvochtigheid is de eerste stap in het onderhoud. Daarbij is een oldtimer buiten vatbaar voor (onbedoelde) schade. Bij ALLSAFE Engine Rooms kan je stalling huren voor je oldtimer. Er is 24 uurs camerabewaking en je hebt alleen zelf toegang tot je bolide met je unieke codes.

5. Ga de weg op met je oldtimer

Een goed onderhouden oldtimer laat je natuurlijk graag zien. Laat dan ook vooral geen kans liggen om op de mooie (of misschien soms ook op de iets minder mooie) dagen de weg op te gaan en lekker te touren. Je bolide mag gezien worden! Het hele jaar door worden er verschillende evenementen georganiseerd voor de liefhebbers van oldtimers!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder