Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Zó berg je je boekenverzameling sfeervol op

31 oktober 2014 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Zó berg je je boekenverzameling sfeervol op Woontips

Nederlanders zijn echte boekenliefhebbers. We lezen gemiddeld 15 boeken per jaar. Zo kan het zijn dat je inmiddels al een grote verzameling boeken hebt staan.  Heb je kasten of dozen vol met boeken maar geen ruimte om deze thuis mooi tentoon te stellen? In dit blog vind je leuke tips en inspiratie om je verzameling op te bergen!

Kies een plek voor je boekenverzameling

Veel boekenliefhebbers dromen van een eigen ‘bibliotheek’ met een ouderwetse ladder langs de schappen of van een wand vol met boeken. Het maken van zo’n bibliotheek in je eigen huis is geen probleem met de tips die hieronder beschreven worden. Ook kan je je boeken op allerlei andere manieren gebruiken als interieurverfraaiing. Kies een ruimte uit waar je je boekenverzameling wilt presenteren: je woonkamer, de serre,  zolder, slaapkamer of een andere ruimte in huis.

Geef je verzameling de ruimte

Zodra je hebt besloten waar je je boekenverzameling wilt bewaren, moet je hiervoor ruimte creëren. Het dikste boek ter wereld bestaat uit 4032 pagina’s en is zo’n 322 mm dik! Met een grote verzameling krijg je dus al snel ruimtegebrek in je huis.

Om ruimte te maken voor je boekenverzameling kun je spullen die al in de kamer stonden opruimen. 80%  van je spullen in je kast gebruik je namelijk maar 1 keer per jaar. Je kunt je spullen in 3 stapels verdelen: maak een stapel met spullen die je in andere kamers kunt onderbrengen, een stapel met spullen die je definitief weg kunt gooien en een stapel met spullen die je nauwelijks gebruikt. Deze laatste groep kun je in stevige dozen stoppen en in een externe opbergruimte bewaren, waardoor je thuis ruimte creëert voor je boeken zonder iets definitief weg te gooien. Je kunt eventueel ook wat boeken in archiefdozen stoppen: deze zijn bijzonder stevig en er passen al snel 20 boeken in!

Wat kan je met je boekenverzameling

Je kan je boekenverzameling op veel verschillende manieren tentoon stellen. Heb je ervoor gekozen om je boeken in de woonkamer te bewaren, dan heb je er op het eerste gezicht niet veel ruimte voor aangezien je ook banken, tafels, tv-meubilair en nog meer hebt staan. Een leuke en ruimtebesparende oplossing is om gebruik te maken van plekken die je normaal niet zou gebruiken. Gebruik  bijvoorbeeld de ruimtes boven of naast de deuropeningen. Vaak heb je erboven en ernaast nog wel een meter vrije ruimte. Hang bovenaan een plank op en plaats naast de opening nog twee smalle kasten. Zo kun je veel boeken kwijt en ziet het er ook nog leuk uit! De ruimte onder de trap kun je ook goed benutten. Zo kun je aan de achterkant van elke trede een plank op maat ophangen en een trap vol met boeken creëren.

Je kunt je boeken zelf  ook gebruiken als meubilair. Zet bijvoorbeeld naast je bed of bank een stapel dikke, kleurige boeken en gebruik deze als bijzettafeltje. Of gebruik je boekenkast als een room divider. Er zijn veel open boekenkasten te koop (o.a. bij Ikea, Karwei) waarmee je aan beide kanten kunt genieten van je boeken. Je allermooiste en  meest waardevolle boeken kun je met de kaft naar voren op planken laten zien aan gasten. Oude kleurrijke boeken hebben vaak mooie kaften en zijn hier prima voor te gebruiken. Ook kun je op de (salon)tafel of in je zithoek een paar van je mooiste boeken of leuke  tijdschriften leggen, die je van tijd tot tijd kunt omwisselen. Boeken met wat minder mooie kaften zou je in dozen kunnen stoppen en ergens anders opbergen.

Op onze Pinterest pagina vind je nog meer leuke opbergmogelijkheden voor je boekenverzameling!

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je makkelijk ruimte voor jouw hobby?
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 6 minuten

Hoe maak je makkelijk ruimte voor jouw hobby?

Ben jij begonnen met een nieuwe creatieve hobby? En mag jij je... Lees verder

10 opruimtips van onze opruimcoach – altijd een opgeruimd huis!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 7 minuten

10 opruimtips van onze opruimcoach – altijd een opgeruimd huis!

Eigenlijk houdt niemand van opruimen, dit terwijl het eindresultaat zo... Lees verder

Opbergtips voor in huis: zo maak je nog eens ruimte én overzicht!
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 6 minuten

Opbergtips voor in huis: zo maak je nog eens ruimte én overzicht!

Je kunt veel ruimer wonen dan je denkt. In lege hoekjes, achter de... Lees verder