• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zó breng je kleur in huis aan: 10 tips en inspiratie!

5 september 2023 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Zó breng je kleur in huis aan: 10 tips en inspiratie! Woontips

Wil je je huidige huis een andere look and feel geven, maar twijfel je over de kleuren omdat je bang bent dat het dan kleiner lijkt? Lees hier tien tips hoe je kleur in je huis aanbrengt én het ook nog ruimer wordt!

1. Lichte tinten in huis creëren een gevoel van ruimte

De nummer één tip in het gebruik van kleuren in je huis is dat lichte kleurtinten zorgen voor een optisch ruimer effect. Dit komt omdat deze tinten het licht reflecteren en je kamer dus groter lijkt. Let op: dit hoeft niet alleen wit te zijn, denk ook eens aan lichtblauwe of lichtgroene kleuren. Nog een voordeel van lichte kleuren in huis is dat de ruimte wat frisser oogt. Als je wilt zien hoe een kleur in je huis staat, kun je de handige Flexa visualizer app gebruiken. Je houdt je tablet of telefoon gericht op de muur en kiest een kleur.

lichte kleuren in huis

2. Schilder niet gelijk alle muren in verfkleur, maar begin met één

Je kunt er ook voor kiezen om slechts één muur een verfkleur te geven en de rest wit te laten. Door het samenspel en de dynamiek lijkt je ruimte een stuk groter. Zo kan je deze muur zelfs een donkere kleur geven zonder dat je woning kleiner lijkt!

donkere kleur in de woonkamer

3. Horizontale strepen op de muur zorgen dat je kamer breder lijkt

Hoewel je met kleding beter geen horizontale strepen kunt dragen, kun je dit wel doen met betrekking tot kleur in huis. Brede horizontale strepen in het behang of muurverf zorgen er namelijk voor dat die muur langer lijkt.  Wil je de ruimte hoger laten lijken? Kies dan voor verticale strepen. Zorg er met het schilderen wel voor dat je de rest goed afplakt! Gebruik niet al te sterke afplaktape, anders loop je het risico dat je de verf onder de tape meetrekt bij het loshalen. Geen schilderfanaat? Ga dan voor behang! Behang is tegenwoordig erg populair en je hebt ruimte keuze. Hieronder 2 mooie voorbeelden van de Karwei!

Gestreept behang

4. Gebruik motieven op de muren om de ruimte hoger te laten lijken

Net zoals dat horizontale strepen ervoor zorgen dat de kamer breder lijkt, zorgen verticale strepen en motieven met een verticale vorm dat je kamer hoger lijkt. Kijk ook eens naar leuke gekleurde muurstickers als je geen zin hebt om te schilderen of behangen!

geometrische vormen ruimte groter laten lijken

5. Creëer kleur in huis met gekleurde accessoires

Je hoeft natuurlijk niet per se de muren een kleurtje te geven, met gekleurde accessoires creëer je een vrolijk en sfeervol kleurenpalet in huis! Denk aan kussens, vazen, fotolijstjes, maar ook aan vloerkleden en meubels! Een felgekleurde bank is dan een ware blikvanger in huis.

6. Kleur in de afwerking van je huis

Naast accessoires kun je natuurlijk ook voor gekleurde gordijnen, deuren of kozijnen kiezen voor een speels effect. Zo kun je de muren wit laten zonder een al te klinisch effect.

gekleurde kozijnen

7. Herhaling van kleur geeft rust

Als je in voorgaande stappen teveel gaat mixen met kleuren, gaat je huis er alsnog klein en rommelig uit zien. Herhaal de kleuren in huis voor een rustiger effect. Dit kun je ook toepassen van buiten naar binnen. Hou je bijvoorbeeld van de natuur? Dan kun je de kleuren groen in je tuin doortrekken naar binnen.

8. Vloekende kleuren bestaan niet

Dit kan verhitte discussies opwekken, maar vloekende kleuren bestaan niet! Elke kleurcombinatie kan, kijk maar eens naar de natuur: hier komen ook alle kleurcombinaties voor. Wees niet bang om te experimenteren, maar hou tip 7 nog wel in de gaten.

9. Bepaal de kleur aan de hand van de functie van je woonruimte

Elke kleur heeft een andere uitstraling en heeft dus een ander effect op hoe jij je zult voelen. Hieronder wat kleuradvies:

  • Gele verfkleur geeft een vrolijk gevoel en zorgt voor energie
  • Groen zorgt weer voor rust, het is de kleur van de natuur en staat voor harmonie en evenwicht
  • Rood zorgt voor concentratie, maar ook voor passie: een goede kleur voor in de slaapkamer! Voor de nachtrust is blauw dan weer een betere kleur 😉
  • Blauw zorgt voor ontspanning, denk maar eens aan de zee die rustgevend werkt

10. Optimaal ruimte creëren in huis door je spullen te organiseren

Met bovenstaande tips zie je hoe je met kleur zowel ruimte rust en het gewenste gevoel kunt creëren. Wil je aanvullend hierop optimaal ruimte en rust creëren in huis? Kies er dan voor om het aantal spullen in huis te verminderen. Zo kun je weinig gebruikte items opbergen in een beveiligde en geconditioneerde opslagruimte bij ALLSAFE Mini Opslag. Je kunt deze ruimte ook gebruiken om je interieur van kleur te laten wisselen in de seizoenen! Wil je bijvoorbeeld warme en donkere gordijnen in de koude helft van het jaar en frisse, lichte gordijnen in de lente en zomer? Dan kun je natuurlijk de niet-gebruikte gordijnen ook vochtvrij opbergen bij ALLSAFE en zo je interieur aan de seizoenen aanpassen zonder ruimte in te leveren.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder