-
Gratis transport
-
24/7 beveiliging
-
Laagste prijs
-
Huren vanaf één week
-
Gratis transport
-
24/7 beveiliging
-
Laagste prijs
-
Huren vanaf één week
Bij zomerse hitte krijgen zelfs de sterkste planten in de tuin het lastig. Hoe red je ze van uitdroging?
Ook je tuin krijgt met de hitte een hoop te verduren. Wij vertellen je punt voor punt wat je wel en niet moet doen.
Nummer 1: Het gazon
Het gazon wordt geel, schraal en dor
Oplossing: Niets doen.
Dit doe je nu zeker niet: Sproeien, kort maaien.
Gras is ijzersterk en gaat bij grote droogtes diep in de grond op zoek naar vocht. Dat het er bovengronds bijna dood uitziet, betekent niets; gras kan maandenlang zonder water. Zodra het begint te regenen, zal je gras al na een week groener beginnen te kleuren. Water geven in een droogteperiode, hoeft dus echt niet. Stop wel met maaien, want hoe korter het gras, des te meer verdamping. Wil je toch nog een keer maaien, doe het dan op een hoogte van minstens 6 centimeter en zonder opvangbak, het versnipperde gazonmaaisel werkt als antiverdampingslaagje.
Nummer 2: De bloemen
De bloemen laten hun kopjes hangen, de stengels verdrogen en de bladeren worden geel
Oplossing: Afknippen en gebruiken als beschermlaag (mulchen).
Dit doe je nu zeker niet: Planten of verplanten, mest geven.
Vooral jonge borders, waar nog een deel van de bodem onbedekt is, hebben het nu erg lastig: de planten verliezen immers veel vocht via hun blad. Knip wegkwijnende vaste planten tot op 10 centimeter van de grond af. Schoffel oppervlakkig, geef minstens een halve emmer water per plant en bedek de grond meteen met een mulchlaag van liefst 5 centimeter dik. Markeer de plaatsen in je tuin waar de planten het meest te lijden hebben en werk er in het voorjaar een dikke laag compost of bodemverbeteraar in, zo houdt de bodem het water in de toekomst beter vast. Geef na de eerste flinke regenperiode een onderhoudsdosis (organische) tuinmest; dat kan nog tot eind augustus.
Nummer 3: De bomen
Bomen verliezen hun blad, de haagbeuk wordt geel en delen van de hortensia sterven af
Oplossing: Schoffel en begiet selectief maar royaal.
Dit doe je nu zeker niet: Schijnbaar uitgedroogde bomen en struiken rooien. De definitieve schade meet je pas volgende lente op.
Bomen, struiken en hagen die al meer dan drie jaar op dezelfde plek staan, moeten voldoende gewapend zijn tegen de droogte. Valt hun blad nu toch af of hangen de bladeren er overdag slap bij, dan is er niets om je zorgen over te maken. Bij jonge aanplantingen waarvan het blad ’s ochtends nog altijd slap hangt, moet je wel dringend ingrijpen. Schoffel oppervlakkig en geef elke dag minstens 10 liter water, tot de plant weer activiteit vertoont. Zorg voor een geultje, zodat het water niet weg kan. Bedek de grond zo snel mogelijk met een laag mulch. Denk je dat een plant dood is? Rooi schijnbaar uitgedroogde bomen en struiken vooral niet; de definitieve schade meet je pas volgende lente op.
Nummer 4: De terrasplanten
De terrasplanten laten hun bladeren hangen
Oplossing: Gieten en verhuizen naar de schaduw.
Dit doe je nu zeker niet: Verplanten of snoeien.
Verhuis je potplanten naar de meest schaduwrijke hoek van je terras; ze zullen er veel minder snel uitdrogen dan in de volle zon. Heb je nog een plaatsje in de (groente)tuin of zandbak, graaf je terrasplanten en buxussen in pot daar dan tijdelijk in, zet er een parasol boven of span er een zeil over. Stop de potten minstens 10 centimeter in de grond; grote potten liefst nog dieper. Je planten kunnen zelf extra water uit de grond halen, hun voeten blijven koel en vochtig en de potgrond droogt minder snel uit. Blijven ze toch op het terras staan, geef ze dan om de vijf tot zeven dagen flink water en zeker niet elke dag een beetje. Strooi bovenop de grond cacaodoppen of fijne schors, tegen de verdamping. Meng vloeibare mest door het gietwater, dat geeft je planten extra energie om tegen de droogte te vechten.
Nummer 5: De moestuin
De sla en de venkel schieten door, de boontjes worden taai, de courgettes krijgen meeldauw
Oplossing: Geef lokaal water, en zaai en plant opnieuw in de herfst.
Dit doe je nu zeker niet: Zaaien, planten en bemesten.
Wortels, knolselderij, rode bietjes en zelfs prei krijgen een groeistilstand en worden daardoor hard en taai; sla, rucola en koriander schieten door. Ook courgettes en pompoenen kunnen niet goed tegen de droogte en krijgen van de stress makkelijker last van schimmels zoals meeldauw. Kies goed uit welke groenten je wil redden en geef alleen die water, tenzij je maar een kleine moestuin hebt. Begiet ’s avonds of ’s ochtends vroeg, met regenwater. ’s Avonds verdampt het water minder snel.
Houd elk stukje van je moestuin bedekt met gazonmaaisel of een andere mulchmaterie. Houd je klaar om na de eerste regenperiode weer van alles bij te zaaien en te planten. Spinazie, kropsla, snijbiet, wortelen en radijzen lukken ook nog perfect in juli en augustus.
Vergeet de dieren in je tuin niet. Egels, vogels, padden, hommels en vlinders zullen je dankbaar zijn voor de schaaltjes water die je op rustige plaatsen achterlaat.