• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen

27 mei 2019 Door elsemieke Leestijd: 2 minuten
Nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen Verhuizen
Elke huizenbezitter die wil verhuizen, staat voor een dilemma: verkoop ik eerst mijn huidige huis voor ik ga bieden op een andere woning? Of kan ik beter alvast eerst een nieuw huis kopen? We zetten de voor- en nadelen van deze opties voor je op een rij.

Optie 1. Eerst huis verkopen

Eerst je eigen huis van de hand doen lijkt de meest logische keuze. Omdat bekend is wat je eigen huis opbrengt, weet je ook hoeveel je te besteden hebt bij de aankoop van je nieuwe huis. Ook loop je dan niet het risico op dubbele woonlasten: je hebt geen huis dat je nog kwijt moet, terwijl je al de sleutels van je nieuwe woning hebt. Verder sta je niet onder tijdsdruk om je woning te verkopen, waardoor je een betere onderhandelingspositie hebt.

Maar deze optie is niet zonder risico. In de huidige overspannen woningmarkt is er een kans dat je op straat komt te staan als de nieuwe bewoners snel in je oude huis willen trekken, terwijl jij zelf nog geen nieuwe woning hebt gevonden. Natuurlijk kun je proberen om de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen, maar als dat niet lukt zul je snel een andere woning moeten huren en dus ook twee keer de verhuisdozen moeten inpakken.

Optie 2. Eerst huis kopen

Wil je geen extra kosten maken voor de huur van tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing, dan kun je ervoor kiezen om pas een ‘te koop’-bord in de tuin te zetten, nadat je een nieuw huis hebt bemachtigd. Je weet dan zeker dat je niet zonder dak boven je hoofd komt te zitten. Hier staat wel tegenover dat je vooraf niet zeker bent wat je huidige huis gaat opbrengen. Mocht de verkoopprijs achteraf tegenvallen, dan zit je misschien opgescheept met een woning die eigenlijk boven je budget is.

Heb je de opbrengst van je huidige woning nodig om de nieuwe huis te financieren, dan is er een praktisch probleem als je eerst een nieuw huis koopt: je kunt de overwaarde pas verzilveren als je oude huis is verkocht. In dat geval moet je een overbruggingskrediet afsluiten, die dit tijdelijke gat dekt. Zodra de verkoop van je oude huis rond is, los je deze lening af. De rente over deze lening is wel fiscaal aftrekbaar.

Omdat je in dit scenario niet weet wanneer jouw huidige huis wordt verkocht, loopt de bank een extra risico dat jij de hypotheek niet kunt betalen. Daarom moet je meestal kunnen aantonen dat je in staat bent om zes tot twaalf maanden dubbele maandlasten te betalen. Anders houdt de bank de hand op de knip. Gelukkig komt de Belastingdienst je wel tegemoet als je tijdelijk twee woningen hebt. Over het huis dat te koop staat mag je in het jaar dat je verhuist en de drie daarop volgende jaren de hypotheekrente blijven aftrekken. Is er daarna nog steeds geen nieuwe eigenaar gevonden, dan verhuist die hypotheek naar box 3. De rente is dan niet meer aftrekbaar.

Tijdelijk verhuren

Ben je bang dat de dubbele hypotheeklasten als een molensteen om je nek hangen, dan kun je overwegen om je oude woning tijdelijk te verhuren. Bedenk wel dat je de hypotheekrente dan niet langer mag aftrekken. Je hypotheekverstrekker moet wel toestemming geven om je huis te verhuren. Meestal zal de bank eisen dat de verhuur plaatsvindt via de zogeheten Leegstandswet, om te voorkomen dat huurders huurbescherming genieten. Hoe dit in zijn werk gaat en waar je op moet letten, kun je lezen in dit artikel.

Bron: Businessinsider

Gerelateerde artikelen

NIEUW: Het boek ‘RUIMTE’ – Ruimer leven voor iedereen
In de media, Verbouwen, Verhuizen, Werken, Wonen
Leestijd: 3 minuten

NIEUW: Het boek ‘RUIMTE’ – Ruimer leven voor iedereen

Ruimte Ruimer leven voor iedereen       ‘R... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Hengelo
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Hengelo

Hengelo, 5 december 2022 – Precies een week na de opening va... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging

Alkmaar, 7 november 2022 – Deze week opende ALLSAFE haar 41e v... Lees verder