• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Steeds minder mensen willen hun woning van het gas afhalen

17 juli 2019 Door elsemieke Leestijd: 2 minuten
Steeds minder mensen willen hun woning van het gas afhalen Wonen

Negatief gestemde bewoners vrezen hoge kosten. Nederlanders die wél graag hun cv-ketel de deur uit doen denken nu vooral aan Groningen, dan aan het klimaat.

De steun voor aardgasvrij wonen kalft af. Minder dan de helft van de Nederlanders is het eens met het politieke doel om elk huis te vertimmeren tot duurzaam, zonder cv-ketel. Een jaar geleden waren zes op de tien mensen nog positief. Bovendien groeide het aantal uitgesproken tegenstanders, van 29 procent een jaar terug tot 43 procent nu. Dit blijkt uit een landelijke peiling onder 2350 Nederlanders, uitgevoerd door expertisecentrum HIER klimaatbureau.

De toegenomen weerstand sluit naadloos aan bij recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daaruit bleek dat de landelijke steun voor uitgaven aan breed klimaatbeleid, zoals elektrische auto’s en windmolens, afbrokkelt. Het SCP schreef dat toe aan het verschijnen van een ferm concept-Klimaatakkoord. Daarin liggen plannen vast om de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 te verminderen met 49 procent. Gasloos wonen is daarin één hoofdpijler.

Het kabinet presenteerde een softer definitief Klimaatakkoord, om burgers niet af te schrikken. In 2050 moeten alle 7 miljoen bestaande huizen gasloos zijn, waarvan 1,5 miljoen in 2030. Nu het zo concreet wordt, zetten meer mensen de hakken in het zand. Aanbod van informatie en aantrekkelijke financieringsregelingen kunnen zorgen wegnemen.

Negatief gestemde bewoners vrezen hoge kosten. Ook zitten ze met allerlei praktische vragen over de gevolgen in huis, als de gaskraan sluit. De meeste ondervraagden weten niet op welke techniek ze moeten overstappen. Dat maakt me ook niets uit, zegt 20 procent, als mijn huis maar warm is. Het meest genoemde argument van tegenstanders: gasloos wonen is “weer zo’n linkse hype”. Het idee dat de bijdrage die Nederland kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem te klein is, leidt ook tot weerzin.

Opvallend is dat de Nederlanders die graag willen stoppen met aardgas, een krappe minderheid dus, daarvoor de aardbevingen in Groningen als belangrijkste drijfveer noemen. Het klimaatprobleem aanpakken geldt op de tweede plaats als reden om de gaskraan thuis af te sluiten. Bij de verbouwing tot aardgasvrij ziet een meerderheid van de Nederlanders geen hele actieve rol voor zichzelf. De meeste ondervraagden willen wel ‘geraadpleegd’ worden, en geïnformeerd.

Bron: Trouw

Gerelateerde artikelen

NIEUW: Het boek ‘RUIMTE’ – Ruimer leven voor iedereen
In de media, Verbouwen, Verhuizen, Werken, Wonen
Leestijd: 3 minuten

NIEUW: Het boek ‘RUIMTE’ – Ruimer leven voor iedereen

Ruimte Ruimer leven voor iedereen       ‘R... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Hengelo
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Hengelo

Hengelo, 5 december 2022 – Precies een week na de opening va... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging

Alkmaar, 7 november 2022 – Deze week opende ALLSAFE haar 41e v... Lees verder