Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Gratis transport

24/7 beveiliging

Laagste prijs

Huren vanaf één week

Werken maakt gelukkig, veel geld verdienen niet

30 juli 2019 Door elsemieke Leestijd: 2 minuten
Werken maakt gelukkig, veel geld verdienen niet Werken

Als je met dit heerlijk zomerse weer een hele dag op kantoor zit te ploeteren, voel je je misschien niet bijzonder gelukkig. Toch is je baan helemaal opzeggen ook niet direct de oplossing. Uit onderzoek bleek namelijk eerder dit jaar al dat werken gelukkig maakt tot 8 uur per week. Meer uren werken maakte niet gelukkiger volgens de onderzoekers.

Geld is belangrijk, maar tot op zekere hoogte. Vanaf een bepaald niveau begint hoe je je financieel voelt, stil te staan. Je geluk bereikt een piek bij een inkomen van 4000 tot 4500 euro, vanaf dan daalt het zelfs lichtjes. Er is dus een duidelijke bovengrens aan de positieve effecten van veel verdienen. Ons inkomen dient in de eerste plaats om in onze basisbehoeften te voorzien. Dat kunnen fysieke, psychologische of sociale dingen zijn die je nodig hebt. Als je al deze dingen bereikt hebt, ben je eigenlijk tevreden. Verzadigd.

Meer geld maakt je niet noodzakelijk nog veel gelukkiger. Ergens is dat logisch: de tevredenheid die we uit materiële zaken halen, is sowieso altijd van korte duur. Denk maar aan het geluksgevoel dat mensen ervaren als ze bijvoorbeeld een dure auto kopen: het vervaagt snel.

Werken is niet alleen belangrijk voor het geld. Gemiddeld genomen draagt onze baan voor bijna een vijfde bij aan ons geluk, blijkt uit het onderzoek, al zijn de verschillen groot. Een zelfstandige haalt voor 32 procent geluk uit zijn werk, terwijl dat bij een ambtenaar maar 9 procent is. 30 tot 50 procent van ons geluk wordt sowieso al door genetische factoren bepaald. Een fijne baan brengt hier dus ongeveer 20 procent bovenop en zorgt ervoor dat het wel levensbepalend is.

Dat blijkt ook uit de gelukscijfers: Waar werkende Belgen hun leven gemiddeld een 6,6 op 10 geven, blijven de niet-werkenden steken op hooguit 4,9. Een fijne baan geeft je erkenning en waardering. Naast het geld dat het je oplevert, zorgt ervoor dat je zinvol bent voor de maatschappij. Werkgeluk is hierbij belangrijk en draait om drie dingen: autonomie, oftewel de mate waarin je zelf keuzes kunt maken over de invulling van je werk, betrokkenheid, wat gaat over het feit dat je geaccepteerd wordt door je collega’s en competentie, of je genoeg het gevoel hebt dat je je werkzaamheden goed kunt uitvoeren. Misschien interessant om tijdens je laatste vakantiedagen eens na te gaan in hoeverre je baan aan deze voor waarden voldoet.

Gerelateerde artikelen

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag opent in Alkmaar de 41e vestiging

Alkmaar, 7 november 2022 – Deze week opende ALLSAFE haar 41e v... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Zeeland (Middelburg)
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag nu ook in Zeeland (Middelburg)

Middelburg, 7 april 2022 – ALLSAFE Mini Opslag opent vand... Lees verder

ALLSAFE Mini Opslag opent nieuwe vestiging in Purmerend
In de media, Openingen
Leestijd: 3 minuten

ALLSAFE Mini Opslag opent nieuwe vestiging in Purmerend

Purmerend, 22 september 2021 – Deze week opende ALLSAFE Mi... Lees verder