• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

2 kinderen op 1 kamer: zo lukt dat in goede harmonie!

20 mei 2021 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
2 kinderen op 1 kamer: zo lukt dat in goede harmonie! Woontips

Een gedeelde kinderkamer kan heel leuk, gezellig en praktisch zijn: toch zie je het niet vaak. De laatste decennia is het de norm geworden dat kinderen ieder een eigen slaapkamer hebben. Maar met de stijgende huizenprijzen is het voor een gezin met een middeninkomen niet altijd haalbaar een huis met voldoende kamers te kopen. Een kinderkamer delen met broer en zus kan echter hartstikke gezellig zijn! Lees de blog voor tips om de kinderen in harmonie en met voldoende rust samen te laten slapen. 

Kinderkamer indeling bij 2 kinderen op 1 kamer

Er zijn meerdere opties om bedden te plaatsen bij de kinderkamer indeling. Dat is afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel je over wenst te houden voor bureaus, kasten, speelgoed en overige kinderspullen.

Optie 1 is om een stapelbed te plaatsen. Zo heb je genoeg ruimte over voor een bureautje of speelhoek elders. Doordat de kinderen elkaar in een stapelbed niet zien ‘s nachts, hebben ze toch een gevoel van privacy. Bovendien kunnen ze hun eigen hoekje helemaal naar wens inrichten, met knuffels, knutseltjes en lampjes. Ervaring leert dat kinderen een stapelbed hartstikke leuk vinden, op zich zelf is het al een speeltoestel!

stapelbed 2 kinderen op 1 kamer

De tweede optie is om gewoon twee kinderbedden neer te zetten met een roomdivider ertussen. Dit neemt wel wat meer ruimte in, maar als je de kinderen meer privacy wil geven, is dit een goede optie. Zet de bedjes ieder in een hoek van de kamer en geef die kant van de kamer helemaal aan hen. Een roomdivider kan je bestellen bij bijvoorbeeld Ikea, maar kan ook een kast of kratjes zijn die de ruimte scheidt. Logischerwijs hebben kinderen meer behoefte aan privacy naarmate ze ouder worden, dus overleg met ze wat hun voorkeur heeft.

roomdivider kinderkamer

Als derde optie is ieder een hoogslaper een goed idee. Dit kost ook meer ruimte dan de eerste optie, maar hierbij past er wel een bureau onder beide bedden. Of je doet 1 hoogslaper en 1 gewoon bed. Laat de kinderen kiezen wat ze willen; je kan ook na een jaar de kids omruilen.

Bij al deze drie opties wordt een kinderkamer delen tussen broer en zus al een stuk leuker!

Ruimte voor eigen spulletjes in een gedeelde kinderkamer

Hoewel de kinderen het waarschijnlijk één groot feest vinden om met elkaar op de kamer te slapen, is het toch fijn als ze ieder hun eigen plekje hebben. Heb je ruimte voor twee bureautjes, laat ze dan dat hoekje helemaal zelf inrichten. Met een eigen stukje behang of kleur op de muur, speelgoed en ga zo maar door. Bij minder ruimte is het ook voldoende om ze een leuk nachtlampje of eigen dekbedovertrek te laten kiezen.

2 kinderen op 1 kamer aparte hoekjes

Het is helemaal niet verkeerd voor je kinderen om hun kamer te delen. Voel je er dan ook vooral niet schuldig over! Er zijn namelijk tal van voordelen. Zo leren ze heel goed om spullen te delen en raken ze ongetwijfeld verknocht aan elkaar. En als die band van jongs af aan al zo hecht is, is dat een hele goede basis voor later.

Rustige kinderkamer

Een goede nachtrust is heel belangrijk, zeker voor kinderen. Met 2 kinderen op 1 kamer vrees je vast urenlang keten. En dat wil je voorkomen. Het is even logistiek puzzelen om te vinden wat werkt voor jullie, maar hier een aantal ideeën.

Voor de één is het fijn om de kinderen tegelijk naar bed te brengen, omdat je ze dan samen een boekje voor kan lezen en ze tegelijk gaan slapen. Aan de andere kant is het ook prettig voor je kinderen om even één op één tijd met de ouder te hebben. Ontdek wat het beste werkt voor jullie. Mocht het een tijdje lastig gaan in de nacht en het ene kind de ander uit zijn slaap houden, ontwikkel dan een eenvoudig bonussysteem. Een sticker voor een goede nacht en bij vijf stickers een klein cadeautje!

Een opgeruimde kinderkamer zorgt er bovendien voor dat kinderen samen beter slapen. Zorg dus dat er genoeg opbergruimte voor speelgoed is. En andere spullen, zoals oude knuffels, speelgoed, seizoenskleding en schaatsen van de kinderen, kan je gewoon bij ALLSAFE opbergen. Dan hoeven deze spullen niet in de kinderkamer te liggen en hebben je kinderen echt de ruimte.

Opbergruimte in kleine kinderslaapkamer

Er zijn dus verschillende manieren om de gedeelde kinderkamer zo in te richten dat je 2 kinderen op 1 kamer kan plaatsen, waarbij je kinderen het gezellig hebben met elkaar, maar ook hun eigen plekje hebben en de rust vinden die ze nodig hebben. Het samen slapen zal niet altijd in 1 keer goed gaan, maar als jullie de draai hebben gevonden doet het de band tussen je kinderen zeker weten goed! En vooral: hou jij de ruimte in huis zonder te moeten verhuizen.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

10 goede voornemens voor leuker wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

10 goede voornemens voor leuker wonen!

Januari – tijd om aan je goede voornemens te beginnen! De go... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder