• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

Tuinonderhoud in het najaar – tips voor je tuin winterklaar maken

4 oktober 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 7 minuten
Tuinonderhoud in het najaar – tips voor je tuin winterklaar maken Woontips

Er valt iets meer regen, je hebt je warme jas van zolder gehaald en het is weer langer donker: het najaar is begonnen. Hoewel er natuurlijk ook vele mooie kanten zitten aan de donkere maanden, vergt het ook enige arbeid: je tuin moet winterklaar gemaakt worden! Als je daar rond oktober mee begint, heb je nog alle tijd voor de bescherming van je gazon, bloemen, planten en bomen én voorkom je volle kliko’s. Een tuin die winterklaar is, zorgt voor een mooi plaatje tijdens de herfst en winter en zorgt voor een vliegende start in de lente zodat jij weer op weg kan naar de nieuwe zomer. Wij geven je enkele tips zodat jouw tuinonderhoud optimaal is!

Planten in je tuin snoeien en scheuren

Planten in je tuin kan je ‘scheuren’. Dit doe je door de pollen in tweeën te snijden. Handig als je plant te groot wordt of als je er gewoon twee van wilt hebben! Het beste kan je dit in september of maart doen.

Ook snoeien is belangrijk om je planten gezond te houden. Maar wanneer snoei ik mijn fruitboom? En wanneer mijn klimplanten, mijn sierstruiken en heggen? Het verschilt per plant sterk wanneer het de beste tijd is. In onderstaand schema staat wanneer je welke planten het beste kunt snoeien.

Snoeikalender
Snoeikalender

Er zijn drie verschillende manieren om te snoeien: knippen, toppen en zagen. Bij knippen gaat voornamelijk om uitdunnen of terugknippen van planten. Knip daarbij altijd net boven een gezonde tak, knop of knoppengroep. Toppen is het dwingen van de plant tot struikgroei. Om te voorkomen dat je plant zich ontpopt tot slechts één steeltje, knip je het steeltje af waardoor de plant sneller geneigd zal zijn om zijtakken te vormen. Bij dikke takken moet je gaan zagen. Begin met het zagen van een inkeping vanaf de onderkant om te voorkomen dat de tak scheurt. Deze moet ongeveer 20 tot 30 centimeter zijn. Zaag daarna 5 tot 10 centimeter naast de inkeping vanaf de bovenkant de helemaal af. Tot slot zaag je de overgebleven stomp zo dicht mogelijk bij de stam af.

Gazon onderhoud

Gazon winterklaar makenHet gras is eenvoudig voor te bereiden op de winter door te blijven maaien totdat het niet meer groeit. Gebruik hiervoor een maximale maaihoogte van ongeveer 4 centimeter. Zorg er daarbij voor dat je bladeren en andere dingen die op je gazon waaien zo snel mogelijk verwijdert. Je gras moet namelijk kunnen blijven ademen! Voor extra zuurstof kan je kalk(korrels) strooien. Hierdoor kunnen de wortels beter ademen en voorkom je de groei van mos. Als er al mos in je gras zit, sterft dit af door de kalk. In de lente even harken en je gazon ligt er weer prachtig bij. In de rest van de borders in je tuin kun je blad wel laten liggen. Het kan mooi dienen als bescherming van de wortels van je planten!

Winterharde en vorstgevoelige planten beschermen tegen vorst

Winterharde planten hebben in principe geen bescherming nodig tegen de vorst. Aan vorstgevoelige planten hoef je in principe ook niet veel te doen zolang de vorst zijn intrede niet doet. Wanneer het wel gaat vriezen, moet je maatregelen treffen. Over het algemeen geldt dat planten die beschut staan het minder zwaar hebben dan planten die veel (koude) wind vangen. Een makkelijke manier om je planten te beschermen tegen vorst, is bijvoorbeeld het gebruik van noppenfolie. De Nederlandse winter zal meestal niet echt veel schade berokkenen. Bij strenge vorst kun je deze planten wel het beste naar binnen verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een plekje in de garage of schuur. Een grotere boosdoener is een teveel aan water. Zorg er daarom ook voor dat de planten die moeten overwinteren op een plek staan waar water gemakkelijk afgevoerd wordt.

Buitenkraan winterklaar maken

Vorstventiel buitenkraanHandig he? Zo’n buitenkraan. Makkelijk om snel je gieter te vullen of je tuinslang op aan te sluiten. In de winter moet je deze echter wel van het water afsluiten om schade aan je leidingen te voorkomen. Denk er vooral ook aan om je kraan af te tappen met een vorstventiel zodat er geen water achterblijft. Zorg ervoor dat ook je gieters, potten en bakken leeg zijn. Water zet namelijk uit wanneer het bevriest, waardoor je spullen kunnen beschadigen.

Je tuin winterklaar maken: meubilair en andere spullen die in de winterslaap gaan

tuin winterklaa rmakenIn de winter zullen je loungestoel, eettafel voor buiten en eventueel ander tuinmeubilair niet in gebruik zijn. Wanneer deze buiten blijven staan, kunnen ze door de vorst en andere weersomstandigheden schade oplopen. Het beste is dan ook om ze binnen te laten overwinteren. In je eigen schuur kan dit echter (onnodig) veel ruimte innemen. Je hebt er immers al bijvoorbeeld je fietsen, gereedschap en voedselvoorraad staan. ALLSAFE Mini Opslag kan dienen als jouw externe schuur om je meubilair veilig te laten overwinteren. Als de lente aanbreekt, kan je je spullen weer gewoon ophalen! Zo blijft je meubilair in uitstekende conditie en houd jij plaats over om ruim te wonen.

Je tuin is winterklaar!

Met gesnoeide en beschermde bomen en planten, een keurig gemaaid gazon en een watervrije buitenkraan is jouw tuin klaar voor de winterse dagen. In de lente zal alles weer mooi uitlopen en in de winter zal je tuin er ook mooi bij liggen. Dus trek je warme jas en wanten aan en schiet een paar mooie plaatjes.

Graag nog wat meer tuintips voor in de winter? Lees verder in onze blog:

Gerelateerde artikelen

10 goede voornemens voor leuker wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

10 goede voornemens voor leuker wonen!

Januari – tijd om aan je goede voornemens te beginnen! De go... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder