• Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

 • Gratis transport

  Gratis transport

 • 24/7 beveiliging

  24/7 beveiliging

 • Laagste prijs

  Laagste prijs

 • Huren vanaf één week

  Huren vanaf één week

Zó creëer je in 3 stappen een opnamestudio aan huis!

8 juli 2016 Door ALLSAFE Leestijd: 5 minuten
Zó creëer je in 3 stappen een opnamestudio aan huis! Woontips

Voor veel muzikanten een ultieme droom, een opnamestudio aan huis. De kosten van een externe muziekstudio huren zijn namelijk schrikbarend hoog. Je betaalt voor een hele dag al snel €275! De kunst is om thuis de ideale ruimte te creëren met de beste geluidsisolatie zodat jij naar hartenlust kunt opnemen en je buren blij met je blijven. Met onderstaande drie stappen heb jij het zo voor elkaar!

1. Bepaal welke ruimte de geluidsdichte kamer wordt

De eerste stap is bepalen welke kamer je opnamestudio/muziekstudio wordt. Hoe hoger de ruimte, hoe beter. Heb je een zolder met schuine wanden/plafond? Of een kamer waarbij de muren niet parallel aan elkaar lopen? Dan is dit een ideale ruimte. Een opnamestudio heeft een betere akoestiek wanneer de geluidsgolven niet heen en weer gekaatst worden tussen twee vlakken, maar door de hele kamer heen. Wil je wel een kamer gebruiken die rechte wanden en een vlak plafond heeft? Dan kun je altijd nog nepwandjes en hoekstukken plaatsen om de optimale akoestiek te bereiken.

2. Maak de huidige kamer leeg om ruimte te maken voor je instrumenten

De 2e stap is om de kamer helemaal leeg te maken. Voor een goede akoestiek is het zaak om echt alles water niet in hoort, uit te halen. Dit is ook een goede kans om op te ruimen. Je kunt het beste de spullen in de kamer verdelen in drie groepen:

 1. Spullen die je wilt houden en regelmatig gebruikt
 2. Items die je wilt houden, maar slechts enkele keren per jaar gebruikt
 3. Dingen die je in de toekomst niet meer gaat gebruiken

Voor de spullen in de eerste groep zal je een andere ruimte moeten zoeken. Met goede opbergmeubels moet dat vast geen probleem zijn! Omdat je de spullen n de tweede groep weinig gebruikt, is het zonde om deze veel ruimte thuis in te laten nemen. Een goede oplossing is om deze items bij ALLSAFE Mini Opslag op te bergen. Zo’n bergruimte buitenshuis is beveiligd, verwarmd en dagelijks toegankelijk. Denk aan je wintersportspullen, hobby-artikelen en seizoenskleding. Deze items gebruik je langere tijd niet. Hiervoor is een externe bergruimte goed geschikt. Zo kun je al vanaf 1,40 euro per week een ruimte huren waarin 10 verhuisdozen passen!

3. Maak je opnamestudio geluidsdicht en zorg voor een goede akoestiek

De laatste stap is zorgen voor goede geluidsisolatie zodat je buren geen geluidsoverlast van je zullen hebben. Daarnaast wil je een goede akoestiek hebben voor optimale muziekproductie. Dit zullen we kort toelichten.
Bij deze stap is belangrijk dat je onderscheid maakt tussen sound proofing en sound treatment. Sound proofing zorgt ervoor dat je het geluid naar butien toe blokkeert zodat anderen je niet horen. Je isoleert de ruimte als het ware. Sound treatment zorgt ervoor dat het geluid goed klinkt in de ruimte.

Sound proofing basiselementen

 • Zorg dat deuren en ramen perfect sluiten. Door kieren komt het meeste geluid! Je kunt hiervoor rubberen afdichtstrips gebruiken, die je aan zowel deuren, ramen en kozijnen bevestigingd. Je voorkomt hiermee geluidslekkage.
 • Een kamer met veel ramen laat meer geluid door; isoleer de ramen dan ook goed. Bijvoorbeeld met dubbele beglazing en geluidswerende gordijnen.
 • Maak gebruik van geluidswerende panelen: akoestische wandpanelen zorgen zowel voor goed geluid als voor goede geluidsisolatie.

Sound treatment basiselementen

 • Zorg voor voldoende luchttoevoer. Bijvoorbeeld wanneer je niet aan het opnemen bent. Goed voor jezelf, maar ook voor je opnameapparatuur.
 • Maak gebruik van akoestische wandpanelen en akoestische plafondpanelen. Deze kun je overal online vinden. De panelen zorgen voor betere geluidsopnames doordat ongewenste geluiden worden geabsorbeerd.

Met bovenstaande 3 stappen en tips heb jij je ideale opnamestudio aan huis en zorg je met geluidsisolatie ervoor dat je geen geluidsoverlast bij de buren veroorzaakt! Aanvullingen of vragen? Laat een reactie hieronder achter!

Gerelateerde artikelen

Zorgeloze vakantie met ALLSAFE
Vakantie
Leestijd: < 1 minuut

Zorgeloze vakantie met ALLSAFE

Het aftellen naar je langverwachte, zorgeloze vakantie is be... Lees verder

Medewerker aan het woord - Kristof de Nijs
Behind the scenes
Leestijd: 4 minuten

Medewerker aan het woord - Kristof de Nijs

Interview Kristof de Nijs In de categorie ‘Behind the scenes�... Lees verder

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen
Tips voor opruimen en opbergen
Leestijd: 3 minuten

De voorjaarsschoonmaak in 3 stappen

De lente is bijna aangebroken en daarmee het voorjaar: tijd vo... Lees verder