• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Wanneer winterbanden wisselen? Van vuistregels tot handige tips

10 oktober 2018 Door ALLSAFE Leestijd: 6 minuten
Wanneer winterbanden wisselen? Van vuistregels tot handige tips Tips voor opruimen en opbergen

In Nederland zijn winterbanden wettelijk niet verplicht, maar sterk aanbevolen zijn ze zeker. Om niet onnodig risico te lopen, zetten wij alle punten op een rijtje die jou helpen bepalen vanaf wanneer winterbanden wisselen een verstandige keuze is.

Het belang van de winterbandenwissel

Het belang van de winterbandenwisselHet gegeven dat winterbanden niet verplicht zijn roept misschien meteen een vraag op: waarom zou je het dan doen en geen all seasonbanden nemen? Of het hele jaar geen winterbanden wisselen?

All seasonbanden zijn allereerst een combinatie tussen zomer- en winterbanden. Dit heeft als gevolg dat de band nooit de meest optimale kenmerken heeft die elke band afzonderlijk zou hebben. Met het gebruik maken van verschillende banden ga jij in elk seizoen het meest veilig de weg op.

Winterbanden blijven zelfs in de vrieskou soepel en zorgen voor extra grip. Toch zijn deze kwaliteiten geen argumenten voor het doorrijden op winterbanden in de zomer. Op een droog wegdek werken ze namelijk minder goed: een hogere temperatuur betekent zachtere banden en een langere remweg.

Bovendien slijt een winterband sneller in de zomer en zou je ze misschien alsnog moeten wisselen! Een nadeel met banden wisselen is natuurlijk wel altijd de vraag waar je ze alle vier moet laten. Gelukkig hoeft dit je minder ruimte te kosten dan je denkt en kan je ze makkelijk opbergen bij ALLSAFE.

Vuistregels bij winterbanden wisselen

De meest bekende vuistregel voor winterbanden wisselen is de 7 graden regel. Wanneer de temperatuur beneden de 7 graden komt, doe je er verstandig aan de zomerband te vervangen door de winterband.

De winterbanden periode valt ongeveer tussen oktober en april. 10 oktober en 1 april zijn in de vuistregel de data wanneer zomerbanden wisselen naar winterbanden, en vice versa, de beste tijd zou zijn. Dit zullen natuurlijk niet voor elk jaar de meest geschikte data zijn, maar is voor jezelf handig om als uitgangspunt te gebruiken.

Winterbanden wisselen voor het buitenlandWinterbanden wisselen voor in het buitenland

De vraag wanneer winterbanden monteren nodig is, hangt ook af van wáár je met je banden rijdt. Verkeersregels over het gebruik van winterbanden verschillen namelijk per land. Zo is het in Duitsland verplicht om met banden met winterse eigenschappen (all season of winter) te rijden.

Dus ga je binnenkort naar het buitenland, kijk dan goed even naar de regelgeving van het desbetreffende land.  Indien nodig kun je makkelijk en snel met ALLSAFE winterbanden wisselen voor de deur, zo ga je met een gerust hart op vakantie.

Winterse eigenschappen van de band

Goede winterbanden kopen begint bij het kiezen van de juiste eigenschappen:

  • Profieldiepte winterbanden: de aanbevolen profieldiepte is 4mm. Het is dan ook belangrijk dit eens in de zoveel tijd op te (laten) meten.
  • Rubbersamenstelling winterbanden: winterbanden zijn van een zachtere rubbersoort gemaakt dan zomerbanden. Het rubber behoudt zijn eigenschappen bij lagere temperaturen en biedt daarom voldoende grip op de weg.
  • Breedte winterbanden: de ideale breedte van de winterbanden is afhankelijk van het oppervlak waarop je rijdt. Met rijden op losse sneeuw heb je meer baat bij brede banden, terwijl je op ijs met smalle banden meer grip hebt.

Een indicatie voor het soort winterband waar je mee te maken hebt is het gebruik van symbolen op de band:

  • Sneeuwvlok symbool: een band met een sneeuwvlok symbool geeft aan dat de band een remtest is ondergaan en daarmee winterse eigenschappen heeft bewezen.
  • Winterse eigenschappen van de bandM+S symbool: dit symbool staat voor modder en sneeuw. Dit symbool is echter niet meteen een teken dat de band winterproof is!  Het symbool zegt namelijks niks over winterse eigenschappen en kan ook op all seasonbanden staan. In sommige landen zoals Duitsland mag je in de winter onder bepaalde voorwaarden dan ook niet rijden met een band waar alleen dit M+S symbool op staat (zonder de combinatie met het sneeuwvlok symbool).

De keuze is gemaakt, het winterbanden wisselen kan beginnen!

Na het lezen hiervan ben je hopelijk goed op de hoogte van het belang van winterbanden, wanneer banden vervangen het beste is en van dingen waar je allemaal nog meer op moet letten. Nu is het alleen nog zaak de juiste banden in huis te halen, of juist niet in huis!

Bij ALLSAFE Mini Opslag berg je jouw banden veilig, verzekerd en voordelig op. Naast ruimte biedt ALLSAFE ook gemak: banden kunnen door onze professionele monteur zowel voor de deur als in de opslag gewisseld worden. Zo ga jij straks onbezorgd de winterse weg op, zonder dat je dat enige ruimte, tijd of moeite kost!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder