• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zelf een huis bouwen: wat kost het en waar moet ik op letten?

1 november 2017 Door ALLSAFE Leestijd: 8 minuten
Zelf een huis bouwen: wat kost het en waar moet ik op letten? Verbouwen

Een eigen huis bouwen is een droom van velen. Je kunt je eigen woning vanaf de eerste steen helemaal naar jouw hand zetten. En wat blijkt? Zelf een huis bouwen hoeft helemaal niet duurder te zijn dan het kopen van een bestaand huis. Voordat je deze droomt kunt realiseren, moet er wel een weg afgelegd worden. Wij begeleiden je op deze weg door je te helpen met dingen waar je aan moet denken!

Denk na over de kamerindeling bij het bouwen van je eigen huis

Omdat je de hele bouw zelf in de hand hebt, kan je zelf de kamerindeling bepalen. Wil je veel slaapkamers, heb je behoefte aan een kantoor aan huis, wil je een aparte keuken of juist een open woonkeuken? Er zijn allerlei mogelijkheden voor handen!

kookeiland laten inbouwenKeukenindeling

Bij de indeling van je keuken, kan een kookeiland een mooie optie zijn. Als je wil, kan je zitruimte creëren zodat iedereen van dichtbij jouw kookkunsten kan bewonderen. Wat is jouw signature dish?

Fitnessruimte aan huis en badkamer

Als jij je ook graag van je sportieve kant laat zien, kan je ook een fitnessruimte aanleggen. Wel zo handig is dan een aangrenzende badkamer met misschien wel een Finse Sauna of een Turks stoombad. Goed voor de spieren! Na het sporten moet je kleding ook weer schoon worden. Waar plaats je daarvoor je wasmachine/droger? In de keuken heb je last van het lawaai van de wasmachine en de warmte van je droger en in de schuur staat je auto/staan je auto’s en je gereedschap. Misschien toch maar een aparte waskamer inrichten. Wasmachine, droger, droogrek, strijkplank et cetera; alles bij elkaar. Wel zo makkelijk!

Kantoor aan huis

Ontwijk jij graag de files of werk je gewoon graag thuis? Een kantoor aan huis kan je helpen om je goed te concentreren en niet afgeleid te raken door de (huiselijke) dingen om je heen. Dan gaan werk en privé ook niet teveel door elkaar lopen! Die ene kamer is namelijk werk, maar als je die ruimte verlaat, ben je gewoon weer lekker thuis.

Waar je misschien minder snel aan zal denken is een walk-in closet of juist een man cave. Reserveer daar vooral ook kamers voor. Bij het bouwen van een nieuwe woning kan je dit soort wensen relatief eenvoudig vervullen. Lees voor meer tips over de walk-in closet of de man cave onze andere blogs!

Doe inspiratie op voor de stijl van je nieuwe woning

Bij het kiezen van de stijl van je huis is er veel mogelijk. De keuze kan ook te groot worden. Een aantal voorbeelden kan dan helpen. Vaak bieden huizenbouwers verschillende typen aan zoals ‘jaren 30’, ‘Scandinavisch’ of ‘Notariswoning’. Dan heb je een mooi startpunt van waaruit jij je personal touch kan geven!

inspiratie woning bouwen

Wat kost het om een huis te bouwen?

Uit onderzoek van onder meer Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat het bouwen van een eigen woning helemaal niet duurder hoeft te zijn dan een reeds ontworpen woning. Dat hoeft dus geen belemmering te zijn. Wel moet je natuurlijk een kavel kunnen vinden, waardoor het in de stad bijvoorbeeld een stuk lastiger wordt om een plekje te vinden dan buiten de stad. Let daarbij vooral op het bestemmingsplan. Dit plan moet ‘woongebied’ zijn wil je erop mogen bouwen.

Bij de bouw van een huis komt een hoop kijken. Je hebt verschillende mensen nodig voor verschillende onderdelen van het proces. Denk bijvoorbeeld aan de architect met wie je het huis ontwerpt en de aannemer die de daadwerkelijke bouw op zich gaat nemen. Voordat je een hypotheek kunt afsluiten, moeten alle contracten rond zijn. Wel kun je natuurlijk alvast checken hoeveel je ongeveer van de bank kunt krijgen. Begin bijtijds met het aanvragen van verschillende offertes. Zo heb je een indicatie van de kosten en kun je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Schroom vooral ook niet om ze met elkaar te laten concurreren!

Leg zoveel mogelijk vast voor het bouwen van je nieuwe woning

Afspraken vastleggen met aannemerHoewel de gesprekken over de bouw van je nieuwe woning waarschijnlijk heel leuk en inspirerend zijn, moet je vooral niet de zakelijke kant vergeten. Leg zoveel mogelijk afspraken vast zodat het precies duidelijk is wat er moet gebeuren en wie waar verantwoordelijk voor is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Schroom vooral niet om dit te benadrukken: het is voor alle partijen duidelijker en betrouwbaarder dan mondelinge afspraken. Dit betekent overigens niet dat alles vooraf betaald hoeft te worden. In tegendeel: je kunt er misschien wel het beste voor kiezen om pas na resultaat (alles) te betalen.

De details van de details

In tegenstelling tot wanneer je een bestaande woning koopt, kan je bij het bouwen van je nieuwe woning alles zelf bepalen. Je zal ervan versteld staan hoeveel keuzes er aan jou zijn. Natuurlijk denk je onmiddellijk aan wat voor keuken je wil, welke soort douche en of je vloerverwarming wil laten leggen, maar de details en daarvan weer de details zijn talrijk. Denk bijvoorbeeld aan waar je precies je stopcontacten wil hebben, of welke kleur je voegen krijgen. Best een klus! Wel leuk dat straks echt alles naar jouw hand staat.

Spullen extern opbergen – ruim wonen hoeft niet duur te zijn

Tijdens het uitzoeken van je spullen voor de verhuizing, kom je er vaak achter dat je heel veel spullen hebt die je wel nodig hebt, maar niet erg vaak gebruikt of die seizoensgebonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan je wintersportspullen en dikke jassen of juist je opblaaskrokodil en snorkel. Deze spullen kan je dan misschien beter extern opbergen bij ALLSAFE Mini Opslag. Hierdoor hoef je een minder groot huis te bouwen. Dan kun je volstaan met een minder groot kavel of kun je andere dingen doen met de ruimte in je nieuwe huis!

Tijd voor feest!

Als alles uiteindelijk rond is en je de sleutel hebt gekregen, is het tijd voor een feestje. De planning, het ontwerp, alle contracten, het is nogal wat. Er zal dan ook een flinke last van je schouders vallen als je de nieuwe woning kunt betrekken. Eindelijk kun je de woning in die je helemaal zelf hebt ontworpen. Een beetje gepaste trots is dan wel op z’n plaats. Nodig dan ook zo snel mogelijk je vrienden en familie uit om jouw kunstwerk te bewonderen. Proost!

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder