• Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

  • Gratis transport

    Gratis transport

  • 24/7 beveiliging

    24/7 beveiliging

  • Laagste prijs

    Laagste prijs

  • Huren vanaf één week

    Huren vanaf één week

Zet stappen richting duurzaam ondernemen

5 oktober 2020 Door ALLSAFE Leestijd: 7 minuten
Zet stappen richting duurzaam ondernemen Zakelijk meer ruimte creëren

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’ en ‘duurzaam ondernemen’: het zijn begrippen waar je als ondernemer niet onderuit kan. Maar hoe ga je van vergaderen over MVO tot het zetten van concrete stappen richting duurzaam ondernemen? Hoe haal je de organisatiedoelstellingen op een verantwoorde manier?

#1 Duurzaam ondernemen op kantoor

Duurzaam ondernemen betekent dat je onderneemt met een oog voor Mens, Milieu en Maatschappij. Je denkt niet alleen aan wat je werkwijze nu oplevert, maar ook wat de werkwijze van nu betekent voor de toekomst. Hoe kun je bijvoorbeeld jouw ecologische voetafdruk verkleinen en de CO2 uitstoot beperken? Zodat mensen in de toekomst ook nog op een prettige manier kunnen leven op aarde.

maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam werken op kantoor kan op allerlei manieren, en begint al bij je kantoorpand. Deze kun je, net als een woonhuis, klimaatneutraal maken met zonnepanelen, dubbel glas, goede isolatie, warmteterugwinning en zelfs een groen dak. Maar een kantoor onderscheidt zich van een woonhuis door het grootverbruik van materialen en producten. Koffie, papier, inkt: het gaat er allemaal snel doorheen. Hier valt goed te verduurzamen! Een aantal tips op een rijtje:

1. Gebruik duurzame kantoorartikelen. Net zoals fairtrade producten in de supermarkt, kunnen we wanneer het aankomt op kantoorartikelen ook vaak een duurzame keuze maken. Denk aan papier en toners voor de printer die 100% te recyclen zijn.

2. Print minder. Een gemiddelde werknemer gebruikt op kantoor wel 10.000 vellen papier per jaar! Maak je medewerkers bewust van de milieuschade van printen door hier bijvoorbeeld een uitleg over op te hangen in het printhok. Zorg verder dat iedereen dubbelzijdig print en alleen aantekeningen maakt op oud papier, zoals op geprinte e-mails (en is het überhaupt wel nodig om de e-mail uit te printen?).

3. Ga voor fairtrade koffie. Op de een of andere manier, drink je op kantoor altijd meer koffie dan thuis. Het dagelijkse koffiegebruik op kantoor is vanzelfsprekend hoog. Voor koffie (en thee) zijn tegenwoordig talloze fairtrade varianten te vinden. Dit past ook goed in de huidige trend van bewust consumeren.

4. Voeg orders samen. Als je producten bestelt voor je bedrijfsvoering, probeer dan meerdere kleine orders bij elkaar te voegen tot één order. Denk een aantal weken vooruit: welke producten of kantoorartikelen zijn bijna op? Bestel dat vast mee met een eerdere bestelling om de CO2 uitstoot van de bezorging te verminderen.

5. Voor de inrichting van je kantoor kan je ook duurzaamheid in acht nemen. Ga voor meubels van goede materialen, zodat ze jarenlang meegaan. Denk verder na over lichtsensoren die pas aanspringen als er iemand binnenloopt. Zo voorkom je dat het licht per ongeluk de hele nacht onnodig aanstaat. Tot slot is het altijd een goed idee om bloemen en planten neer te zetten. Deze geven een natuurlijke sfeer én zuiveren de lucht. Ze verhogen daardoor de productiviteit en creativiteit.

#2 Sociale duurzaamheid in je onderneming

Een groen kantoor is een goed begin. Toch bestaat duurzaam ondernemen uit méér dan alleen de klimaatduurzaamheid van het gebouw. Namelijk sociale duurzaamheid.

duurzaam ondernemen

Voor je eigen werknemers

Sociale duurzaamheid is erop gericht om de relaties tussen mensen te verbeteren en mensen in staat te stellen zichzelf te ontplooien. Verantwoorde bedrijfsvoering begint echt bij een investering in je werknemers. Binnen je organisatie kan je van alles doen om ruimte te geven aan sociale duurzaamheid. Biedt je collega’s bijvoorbeeld de kans om zichzelf te blijven ontwikkelen middels scholing en cursussen. Dit werkt bewezen motiverend en keert zo weer terug in de vorm van verhoogde productiviteit.

Ook is het als ondernemer belangrijk aandacht te besteden aan ontspanning naast het werk, zodat onderlinge relaties versterkt worden. Organiseer regelmatig bedrijfsuitjes met een teambuildingonderdeel of zorg dat werknemers in de pauze hun energie kwijt kunnen met een potje tafelvoetbal. Door microbreaks krijgen werknemers frisse energie. Waarna ze beter door kunnen werken, en een hogere productiviteit laten zien.

Een ander belangrijk punt is om het belang van gezonde voeding en beweging te promoten bij je werknemers. Dat kan bijvoorbeeld door sportactiviteiten met het hele bedrijf te organiseren of korting op sportabonnementen aan te bieden. Ook kan je  gezonde voeding in de bedrijfskantine introduceren en groente en fruit als tussendoortjes neerzetten. Op die manier wordt het hanteren van een gezonde levensstijl onderdeel van de bedrijfscultuur.

maatschappelijk verantwoord ondernemen

Voor de maatschappij

Sociale duurzaamheid gaat verder dan je eigen werknemers. Investeren in sociale maatschappelijke projecten hoort hier ook bij. Het is wel belangrijk dat je niet uit het oog verliest waar jij en je onderneming voor staan en hoe je iets kan bijdragen. Tip: draag bij aan de samenleving door dát te benadrukken waar jouw bedrijf goed in is. Als voedselleverancier kun je bijvoorbeeld jouw producten doneren aan instellingen die dat hard nodig hebben.

Of in het geval van ALLSAFE kun je geld ophalen door fitte werknemers dat te laten doen wat zij het leukst vinden: sport. Dagenlange tochten over de Mont Blanc, Kilimanjaro of de Chinese Muur, niets is te gek. Een super gezonde en positieve manier van geld binnenhalen. Dubbele impact, dus!

Samen met Stichting4life is ALLSAFE op deze manier het ALLSAFE Care project gestart. Door de bouw van scholen in Kenia kunnen honderden kinderen uit de sloppenwijk Kibera naar school. Niet alleen zijn er in de afgelopen jaren veel basis- en middelbare scholen opgericht maar ook hebben de kinderen lesmateriaal en goede lunchmaaltijden gekregen. Het doel van dit project is om kinderen voor te bereiden op een studie en een baan, zodat de toekomst voor hen open ligt. Want dat is waar het echt om gaat.

Met deze duurzaamheidstips heb je ongetwijfeld inspiratie opgedaan en kun je bedenken welke manieren van duurzaam ondernemen bij jou en je onderneming passen. Samen werken we naar een duurzame toekomst toe.

Gerelateerde artikelen

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!
Woontips
Leestijd: 6 minuten

Klein wonen: zo richt je je huis in om aangenaam te wonen!

In Nederland is het kleiner wonen in opkomst. Kleiner wonen bi... Lees verder

Tips om van de gourmetlucht af te komen
Woontips
Leestijd: 4 minuten

Tips om van de gourmetlucht af te komen

De feestdagen staan voor de deur! Ben jij ook al bezig met he... Lees verder

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?
Woontips
Leestijd: 5 minuten

Hoe breng jij je huis in de feestsfeer?

De feestdagen staan weer voor de deur. Onderzoek wijst uit da... Lees verder